INICI / HISTÒRIA DE MANLLEU

 

Manlleu, la capital de Ter, és una ciutat situada a la part central de la comarca d'Osona. A poca distància de Barcelona i Girona, aquesta ciutat mil·lenària amb identitat pròpia i amb un passat industrial destacat ofereix a qui la visiti la seva història i la seva actualitat viva i dinàmica.

El riu Ter ha definit els límits de la ciutat i forma part dels seus paisatges i del seu desenvolupament urbà. El passat, present i futur de Manlleu manté una relació directa amb el riu Ter, riu que ha estat i és testimoni dels avenços i canvis tecnològics i socials del municipi. 

L’aigua i la força del Ter han passat de ser simple font d’energia a ser motor de vida i impulsor del canvi social que s’ha viscut a les vores del riu, on la vida quotidiana avança enmig d’antigues fàbriques urbanes i de riu, canals i turbines que s’ubiquen encara al llarg d’aquesta emblemàtica façana fluvial de 4 km: entre elles, la Colònia Rusiñol amb el Cau Faluga, l’antiga residència de tendències modernistes de la família Rusiñol o l’antiga fàbrica de riu de Can Sanglas, avui convertida en el Museu del Ter. 

És aquest passat industrial el fet més característic de la identitat pròpia de la ciutat i dels seus ciutadans i ciutadanes, fet que queda palès si recorrem l’actual Passeig del Ter, el centre d’oci i de lleure a cel obert més viu de Manlleu.

  

riu-436x272.jpg

Fotografia: Esther Molina

 

 

Història de Manlleu