INICI / Actualitat

11/2/2025

Cinc productes artesans Manlleuencs i del territori 8 en Xarxa, finalistes al concurs Fet a Osona: Aliments excel·lents

Divendres va començar la fase de votació final popular del concurs

Cinc dels catorze productes finalistes al concurs Fet a Osona: Aliments excel·lents són de Manlleu o del territori 8 en xarxa. 

8 en xarxa és l’estratègia de cooperació territorial supramunicipal per promoure el desenvolupament local integral. Hi participen vuit municipis: Manlleu, Roda de Ter, Les Masies de Roda, Les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà i els tres del Collsacabra (l’Esquirol, Rupit i Tavertet). En total, afecta una població de 37.000 habitants.

Divendres passat va començar la fase de votació final popular del concurs Fet a Osona: Aliments excel·lents, la tria dels aliments excel·lents d'Osona i el Lluçanès està en mans del públic.

Després del procés de selecció a càrrec d'un jurat expert, a través d'un tast a cegues, els 14 productes seleccionats han passat a la fase final per formar part de la cistella de Fet a Osona, Aliments excel·lents, el distintiu que reconeix la qualitat, el saber fer i l'autenticitat dels productes de la comarca. Els finalistes es reparteixen entre set categories: llonganissa, embotits cuits, embotits curats, formatges, fleca i pastisseria no dolça, productes vegetals i begudes.

Els guanyadors es decidiran a través de la votació popular, que estarà oberta a la web fetaosona.cat fins al 23 de febrer. Totes les persones que emetin el seu vot podran entrar al sorteig d'una cistella amb els productes guanyadors. La proclamació final dels guanyadors tindrà lloc durant els actes de celebració del Dijous Llarder a la plaça Major de Vic.

Llonganissa cular de truja, de la Carnisseria Colom Vila (Mercat Municipal de Manlleu). Una obra mestra de l’artesania carnissera. Elaborada amb les parts més selectes de la truja, com la carn de pernil i un toc de cansalada, destaca per la seva textura densa, el seu color fosc i el sabor profund i intens. Amb una curació lenta de cinc mesos al Cabrerès, en un entorn privilegiat, adquireix la seva característica tripa florida, que n’afina el gust i la converteix en un producte exclusiu. Amb només tres produccions anuals i una disponibilitat limitada, és una delícia única que porta l’essència de la tradició a cada mossegada.
Bull blanc, de la Carnisseria Colom Vila (Mercat Municipal de Manlleu). Elaborat amb les millors parts del porc i la carn del perol, aquest bull destaca per la seva textura suau i sabor melós. La cocció, de tres hores en caldera, preserva l’autenticitat i manté viva la tradició dels embotits clàssics catalans.
Somalla, de la Carnisseria Colom Vila (Mercat Municipal de Manlleu). Elaborada artesanalment a l’obrador del mercat municipal de Manlleu, combina espatlla i panxeta a parts iguals per aconseguir un gust únic i intens. Amb una curació curta, d’entre 5 i 7 dies, és un embotit melós i ple de sabor. Aquesta reina dels embotits catalans representa la tradició osonenca en la seva essència. 
Aquests 3 productes finalistes, elaborats per Colom Vila, participen en les categories de  llonganissa, embotits curats i embotits cuits, i tots 3 són d’una empresa que de desembre de 2003 van obrir la seva primera botiga al Mercat Municipal de Manlleu i, des d’aleshores, no han parat de recollir premis nacionals pels productes elaborats.

Rústic, de La Garba (Manlleu). El pa rústic de La Garba participa dins de la categoria Elaborats de fleca i pastisseria no dolços, i és una autèntica obra d’art de la fleca al forn. Elaborat amb farina de blat ecològica i integral, massa mare i una fermentació lenta de 16 hores, ofereix un sabor profund, una crosta cruixent, un interior humit i dens; una textura irresistible. Elaborat per en Sergi i la Maria, al forn de La Garba un forn de pa, brioixeria i pastisseria que va obrir portes el 2 de novembre i ubicat al passeig Sant Joan, 68 de Manlleu. 

Formatge madurat de llet crua d’ovella, d’El serradet de Barneres (Sant Martí Sescorts, l’Esquirol). En la categoria de Làctics i formatges, concursa aquest formatge madurat, fet amb llet crua d’ovelles criades en ecològic, que destaca per la seva elaboració artesanal. Des d’una quallada manual fins a una maduració en lleixes de fusta durant sis mesos, el resultat és que cada peça és única. Amb un gust intens, una textura ferma i un caràcter inconfusible, és un formatge que satisfà els paladars més exigents i representa l’autenticitat dels ramats criats en prats d’Osona. Podeu comprar aquest producte a la parada setmanal que @elserradetdebarneres posa al Mercat dels dilluns de Manlleu, situada a la Pl. De la Flama del Canigó.
Es poden votar aquests productes fins al 23 de febrer a fetaosona.cat/votacions. Els productes representaran els Aliments excel·lents d’Osona durant 3 anys. 

aliments-excellents.jpg

Comparteix