INICI / TEMES / Informació / Notícies

Sota el lema “Manlleu amb la sostenibilitat” l’OPE i el servei de Medi Ambient portaran a terme una campanya als comerços d’alimentació per impulsar la substitució de les bosses de plàstic per les biodegradables.

Aquesta campanya és una acció de sensibilització i educació ambiental dirigida als comerços d’alimentació que té per objectiu introduir de forma permanent les bosses compostables en substitució de les de plàstic. La campanya s’emmarca en les accions realitzades amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2021 que es celebra del 20 al 28 de novembre.

A Manlleu l'ús de bosses compostables en el petit comerç encara és molt reduït. La campanya vol vèncer obstacles, crear consciència i ser un punt d'inflexió que serveixi com a exemple per a la resta de comerços. Es busca que l’actuació no quedi circumscrita a la durada de la campanya, sinó que serveixi com a impuls d’una millora ambiental al Mercat municipal i als comerços dels diferents barris del municipi. Així es pretén fer un pas més respecte a les obligacions establertes per la normativa estatal vigent, que des de l’1 de gener d’enguany prohibeix el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres (RD 293/2018 de 18 de maig, que transposa la Directiva europea 2015/720).

Els comerços que participen a la campanya s’han compromès a no tornar a utilitzar bosses de plàstic un cop finalitzi la campanya. Dels 21 comerços adherits 10 són al mercat municipal i 11repartits per diferents espais de la ciutat. Es repartiran un total de 75.000 bosses biodegradables entre aquests 21 comerços que a més rebran un adhesiu distintiu que permetrà visibilitzar la seva participació a la campanya.

S’aconsella a la població que utilitzi les bosses biodegradables que s’entregaran durant la campanya (i també les del mateix tipus que pugui obtenir d’altres establiments) per a la separació de la matèria orgànica, ja que es composten conjuntament amb les restes de menjar, faciliten el tractament dels residus i milloren molt la qualitat del compost finalment obtingut. A més, quan s’implanti la recollida porta a porta seran l’únic tipus de bosses admeses per a la fracció orgànica.

La campanya durarà fins a exhaurir existències, però s’espera que sigui l’inici per a la eliminació definitiva de les bosses de plàstic al comerç de Manlleu. Per dur a terme la campanya s’ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona per desenvolupar activitats de sensibilització i educació ambiental.

Els comerços que participen a la campanya són:

Agroplant Lladó - Tàpia

Basar i alimentació Bolux

Ca la Palmira

Cansaladeria i xarcuteria Camps

Cansaladeria Molist

Carniseria Alwafa

Carnisseria Can Cerilles

Carnisseria Rif

Carnisseria Ullastre 

Espai Alterna't

Forn Sant Roc

Fruita Ilay

Fruites Josana Karim

Llegums Marta Vilardell 

Menuts Maite i Ricard

Osona Carns Halal

Peixeteria Costa Brava

Pesca Salada Ferran Creus 

Polleria Anna Sònia

Quiosc El Núvol

Xarcuteria i formatgeria Cristina 

La campanya s'emmarca en les polítiques ambientals de residus i d'Agenda 2030 de l'Ajuntament de Manlleu. D'una banda, respon a l'acció 3.1 del Pla Local de Prevenció de Residus, orientada a la promoció de la substitució de bosses d'un sol ús per elements reutilitzables. D’altra banda, està vinculada a l’estratègia de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 Manlleu, vinculada amb l’ODS 12 “Consum i producció sostenibles”, objectiu prioritzat al municipi i que aborda l'aspecte de la prevenció i reducció de residus.

211125 bosses.jpg

Imatges relacionades

  • 211125 regidors comerç m.jpg

Comparteix