Àlex Garrido, alcalde de Manlleu, Maite Anglada, regidora de Medi Ambient i Pagesia, i David Bosch, regidor d'Indústria, Coneixement i Agenda 2030 Manlleu, van presentar la campanya el passat dilluns a la tarda.
'Sobren Motius' és un pla d’acció de ciutat transversal i continuat en el temps, que recull accions emmarcades en 6 eixos: mobilitat, energia, biodiversitat, consum responsable, residus i aigua.
L’alcalde de Manlleu, Alex Garrido, juntament amb la regidora de Medi Ambient i Pagesia, M. Teresa Anglada, i el regidor d’Indústria, coneixement i Agenda 2030 Manlleu, David Bosch, van presentar ahir el pla d’acció Sobren Motius.
L’alcalde va afirmar que “a Manlleu estem compromesos amb la lluita contra l’emergència climàtica i hi actuem de forma activa des de fa molts anys”, fent referència a les múltiples accions i activitats que es fan any rere any des de la ciutat per tal de combatre el canvi climàtic.
“Un clar exemple d’on ens durà el canvi climàtic si no fem res són els incendis forestals que estem patint aquests darrers dies al llarg de tot Catalunya”, explicava Garrido. I, d’aquesta manera, posava en context l’exposició que va donar el tret de sortida de la campanya: 3 imatges de gran format ubicades a la plaça Fra Bernadí que conviden a l’espectador a reflexionar sobre els efectes de l’emergència climàtica.
Campanya Sobren Motius
Maite Anglada, regidora de Medi Ambient i Pagesia, va compartir la voluntat de l’Ajuntament en seguir treballant per avançar cap a models que apostin decididament per la sostenibilitat, el desenvolupament de les energies renovables, la gestió sostenible de l’aigua i dels recursos naturals, la minimització dels residus i l'autoconsum. “Tenim al nostre abast solucions viables per actuar d’una manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Des de l’Ajuntament de Manlleu estem compromesos amb aquesta lluita i ens sobren motius per dur-la a terme”, va afirmar la regidora.
El pla d’acció, que és transversal a nivell de ciutat i continuat en el temps té com a objectius impulsar i fomentar un estil de vida sostenible i amable amb el medi ambient i donar a conèixer les accions previstes des del consistori per lluitar contra l’emergència climàtica.
Els 6 eixos
Les accions del pla s’emmarquen dins de 6 eixos: mobilitat, energia, biodiversitat, consum responsable, residus i aigua.
De mobilitat hi ha prevista la introducció del Bicibús durant el proper curs escolar, l’augment d’aparcaments per a bicicletes i el foment de l’ús dels punts de recàrrega municipals per a vehicles elèctrics, entre d’altres.
D’energia, la reforma integral del Museu del Ter per fer-lo més eficient de manera energètica, la instal·lació de plaques solars en diversos equipaments municipals i l’impuls de les comunitats locals energètiques. També s’està treballant perquè l'enllumenat públic i els semàfors siguin 100 % de tecnologia LED.
De biodiversitat s’ha creat la Caseta de la Biodiversitat, que serveix de refugi per a la reproducció i el descans de diverses espècies autòctones, es realitzen treballs de conservació de la llera del riu Ter i es reforça l'educació en la sostenibilitat i la biodiversitat entre els infants amb el programa Escoles Verdes.
De consum responsable se seguirà donant impuls a la campanya “Mou-te pel Zero” i fomentant l’ús de bosses compostables entre els paradistes dels mercats.
De residus, a la tardor hi ha previst un canvi de model de recollida i millores en els serveis de deixalleria i recollida de roba i oli. També es seguirà impulsant la creació de compost propi entre la ciutadania.
D’aigua es seguirà fomentant l’estalvi dels recursos hídrics. A més, els comptadors d’aigua a les llars passen a ser intel·ligents i totes les zones enjardinades de la ciutat han començat a disposar d’un sistema de reg eficient.
Manlleu compromès amb l’Agenda 2030
David Bosch, regidor d'Indústria, Coneixement i Agenda 2030 Manlleu, va remarcar el compromís que té Manlleu de generar canvis reals que contribueixin a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per a una transformació global cap a un món sostenible.
El regidor va destacar que “cal prendre mesures urgents i contundents que tinguin un impacte real” i va afegir tot seguit que “per tal de sensibilitzar i acostar a la ciutadania els perills que suposa no actuar contra l’emergència climàtica, hem impulsat una exposició fotogràfica que mostra amb molta cruesa quin pot ser el nostre futur com a ciutat”. Així, va destacar que a Manlleu hi podrien haver inundacions, plàstics en els entorns naturals més preuats i plagues que afectaran a la vida quotidiana dels manlleuencs i manlleuenques.
L’exposició fotogràfica romandrà a la plaça Fra Bernadí fins la tardor d'aquest any 2022.
Per a més informació sobre el pla d’acció 'Sobren Motius', es pot visitar el portal web https://manlleu.cat/mediambient/