INICI / TEMES / Informació / Notícies

“Soc smart” premia l’esforç dels ajuntaments que promouen i apliquen solucions tecnològiques innovadores per esdevenir municipis intel·ligents.

El Govern va crear el 2019 el distintiu “Soc smart”, que acredita que un municipi ha fet una aposta estratègica per esdevenir una ciutat intel·ligent i millorar la vida dels seus ciutadans i ciutadanes a través de l’aplicació de tecnologia avançada. 

La Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya ha atorgat enguany a Manlleu el distintiu “Soc smart” que acredita que un municipi té determinades propietats o característiques que satisfan els requeriments necessaris per ser un municipi innovador i referent en l'àmbit de les ciutats intel·ligents (smart cities). S'entén per ciutat intel·ligent (smart city) el municipi que utilitza les dades, la informació i les TIC estratègicament i operativament per: 

a) Proporcionar al ciutadà uns serveis millors.

b) Oferir serveis de forma més eficient i de més qualitat.

c) Gestionar i optimitzar les infraestructures actuals, i planificar sota criteris d'eficiència i sostenibilitat les de nou disseny.

d) Facilitar la presa de decisions mitjançant el monitoratge, la mesura, l'automatització i la interacció contínua.

e) Desenvolupar nous nivells de col·laboració intersectorial entre els diferents agents.

f) Implicar la ciutadania i la seva participació activa en el desenvolupament de la ciutat.  

Soc Smart reconeix doncs l’esforç de les ciutats catalanes que treballen i implanten solucions tecnològiques innovadores. Algunes de les iniciatives que ha impulsat l’Ajuntament en aquest àmbit són: 

  • Observatori Manlleu: Portal web de dades obertes, mapes, infografies i estadístiques per apropar la informació del municipi (des de les diferents vessants socioeconòmiques, demogràfiques, ambientals,…) i dels serveis públics a la ciutadania, fent-la més comprensible i accessible.
  • Administració electrònica: Impuls d’un portal de tràmits i carpeta ciutadana que facilita la relació entre administració i ciutadania, empreses i entitats. Manlleu ha estat reconeguda amb la 2a posició en la categoria d’ajuntaments d’entre 20.000 i 50.000h en la VII Edició dels Premis Administració Oberta que atorga el Consorci Administració Oberta de Catalunya.
  • Quadre de control corporatiu: una eina de Business Intelligence per millorar la gestió municipal i ajudar a la presa de decisions basades en dades.
  • Transició energètica i foment de la sostenibilitat: Domotització d’edificis municipals i instal·lació de plaques fotovoltaiques per a l’autoconsum, promoció d’autoconsum compartit i gestió intel.ligent de les zones verdes. 

 

L’Ajuntament forma part també del Laboratori Smart Catalonia, impulsat per la Generalitat de Catalunya i treballa en col.laboració amb l’estratègia Smart Region impulsada per la Diputació de Barcelona, a través de la Plataforma Smart Region que facilita la gestió intel·ligent dels sensors municipals.

220530 soc_smart.jpg

Comparteix