Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Cerca
[Tancar]

8/1/2019

Projecció del documental Imaginar un país: el Congrés de Cultura Catalana a la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA

L’acte serà el dijous, 10 de gener, a les 19h, a l’Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu. Tot seguit es farà un debat on hi participaran la directora del documental, Marta Rovira i Martínez, la vicepresidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Montserrat Casals, i l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido.

Aquest documental vol explicar, 40 anys després, com el Congrés de Cultura Catalana va assentar les bases de la recuperació de la llengua, la cultura i les institucions pròpies dels Països Catalans, en un procés de participació ciutadana sense precedents, des del 1975 fins al 1977. 

El documental Imaginar un país: el Congrés de Cultura Catalana, combina imatges del Congrés amb les entrevistes realitzades a personalitats del món polític, cultural i acadèmic dels Països Catalans que van tenir un paper destacat en el Congrés. La projecció que tindrà lloc el proper dijous, 10 de gener, comptarà amb la presentació de la directora i productora del documental, Marta Rovira i Martínez. Posteriorment s’obrirà un debat, “Lliçons actuals del Congrés de Cultura Catalana” amb la participació de la vicepresidenta de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, Montserrat Casals, i la mateixa directora i que comptarà amb la intervenció de l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido. 

L’acte, organitzat per l’Ajuntament de Manlleu, es farà a l’Auditori Antiga Caixa Manlleu, a les 7 de la tarda. 

Aquest documental vol explicar, 40 anys després, com el Congrés de Cultura Catalana va assentar les bases de la recuperació de la llengua, la cultura i les institucions pròpies dels Països Catalans, en un procés de participació ciutadana sense precedents, des del 1975 fins al 1977. Tot allò que podíem somiar com a poble es va concretar al Congrés amb ponències i resolucions. 

Des de la societat civil dels Països Catalans es van mobilitzar milers de persones per discutir sobre com havia de ser el país en el nou marc democràtic. Els intel·lectuals i artistes de més alt nivell s’hi van implicar a fons: Joan Miró, Antoni Tàpies, Joan Fuster, Jaume Fuster, Jordi Rubió, Francesc de Borja Moll, Joan F. Mira, Maria Aurèlia Capmany, Max Cahner, Montserrat Roig, Muriel Casals, Isabel-Clara Simó, Maria Antònia Oliver… 

Els debats es van distribuir en 25 àmbits a tots els territoris de parla catalana (economia, teatre, estructura sanitària, estructura educativa, arquitectura i disseny, llengua…). Es van dur a terme 5 campanyes que van recórrer els Països Catalans a favor del català com a llengua oficial, del català al carrer, de la conservació del patrimoni natural, a favor de les institucions pròpies, a favor de la cultura tradicional i popular i a favor del canvi de noms dels carrers.

 


Imatges relacionades

190107 Cartell documental congres catala-001(1).jpg

Data de modificació: 08/01/2019 12:50:53

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter