Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Cerca
[Tancar]

12/10/2018

La Diputació de Barcelona presenta l’elaboració del Pla Local de Salut de Manlleu 2018-2023

El dimecres dia 10 d’octubre es va presentar l’elaboració del primer Pla Local de Salut 2018-2023. A l’acte hi va assistir l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, i el regidor de Promoció Social i Personal, Igualtat i Joventut, Rafa Cuenca, i es va comptar amb la presència de l’assessor Kevin Requena en representació de la diputada delegada de Salut Pública i Consum, Laura Martínez.

El dimecres dia 10 d’octubre de 2018 a la sala de sessions de l’Ajuntament de Manlleu es va presentar l’elaboració del primer Pla Local de Salut 2018-2023. Una vegada presentat l’acte pels representants polítics es va passar a l’exposició tècnica, on la coordinadora de l’Àrea de Promoció Social i Personal, Salut Pública i Consum i Igualtat, Àgata Gelpí, va tornar a destacar la importància de la participació i transversalitat a l’hora de l’elaboració del Pla i va presentar els dos ponents que van intervenir, Jesús Oliván, Cap de la secció d’Informació i Anàlisi en Salut Pública de la Gerència Serveis de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, que va repassar els principals indicadors de salut de Manlleu recollits de bases de dades oficials de les administracions públiques i que permetran detectar les necessitats per a la planificació i intervenció amb el Pla de Salut; i Marta Vilanova, de l’empresa Amb Salut, que va descriure la metodologia, determinants i marcs conceptuals que s’utilitzaran per recollir la informació dels actius de salut del municipi per tal de poder elaborar aquest primer Pla Local de Salut de Manlleu. 

Algunes de les dades que es van destacar: 

Demografia. Seguint la tendència a Catalunya a Manlleu es produeix un estancament del creixement de la població des del 2010, un envelliment i feminització de la població. I com a tret diferencial un 21% de la població de Manlleu va néixer a l’estranger (Marroc, Romania i Ghana). 

Salut reproductiva. Es constata una caiguda de la natalitat i fecunditat, un endarreriment de l’edat materna. 

Mortalitat. S’observa una tendència decreixent de la mortalitat, una vegada ajustada per edat i per sexe. On el 51,6% de les defuncions són per malalties cròniques (Tumors, Malalties del Sistema Circulatori i del Sistema Respiratori). 

Morbididat atesa hospitalària a Manlleu. Al 2017 el 13,5% de la població va utilitzar algun recurs hospitalari (principalment l’hospital d’aguts). A remarcar que durant els últims anys hi ha un increment de la utilització dels recursos hospitalaris. 

Accidents de trànsit. S’observa un lleu descens d’accidents de trànsit amb víctimes en els últims anys, on es produeixen en major proporció en homes joves (entre 15 i 24 anys). Per tant caldrà potenciar els plans prevenció i educació viària, així com les campanyes de control d’alcohol i drogues. 

Les presentacions senceres dels dos ponents es podran consultar al web www.manlleu.cat en breu.

 


Imatges relacionades

181012 presentació_pla_salut_tècnics.JPG

Data de modificació: 12/10/2018 12:59:39

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter