Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Cerca
[Tancar]

18/10/2016

Osona i Manlleu es mobilitzen per recordar Antoni Pous i Argila amb motiu dels 40 anys de la seva mort

Aquesta setmana s’inicien els actes en record de la seva figura amb la inauguració d’una exposició al Museu del Ter el dijous i una jornada acadèmica el divendres.

El dissabte 6 d’agost  de 2016 va fer 40 anys de la mort d’Antoni Pous i Argila (Manlleu, 1932 – Barcelona, 1976). Va ser un personatge polièdric: sacerdot, poeta, pedagog, traductor, activista cultural... Per recordar i reivindicar la seva figura s’han unit un conjunt d’institucions i entitats osonenques: L’Ajuntament de Manlleu, mitjançant la Biblioteca Municipal de Manlleu i el Museu del Ter, l’Ateneu de Manlleu, el Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya Central, La UVic-UCC, mitjançant Fem UVic-UCC Territori i la Càtedra Verdaguer, l’IES Antoni Pous i Argila i el patronat d’Estudis Osonencs. 

La trajectòria vital d’Antoni Pous coincideix de ple amb el difícil període de recuperació de la llengua i la cultura catalanes, amb les quals es va comprometre sense reserves, des dels anys de formació al Seminari de Vic, fins a la seva etapa final a Tübingen i Zuric, passant per les estades a Sant Hipòlit de Voltregà, Roma i Igualada.

Antoni Pous i Argila, mort prematurament als 44 anys, ens ha deixat una breu però intensa obra poètica, unes traduccions pioneres d’alguns escriptors clau de la tradició germànica moderna i innumerables iniciatives en favor de la dignificació i la difusió del català i la literatura escrita en aquesta llengua, els fruits de les quals encara perviuen. 

Els actes, co-organitzats per les entitats esmentades, consistiran en:

  • L’exposició: Antoni Pous, de Manlleu al món, al Museu del Ter i comissariada per Ramon Farrés, que presentarà un recorregut cronològic i geogràfic per la vida d’Antoni Pous.
  • La jornada Antoni Pous (1932-1976). Escriptor, traductor i activista cultural, que es realitzarà el proper divendres 21 d’octubre també al Museu del Ter, i en la qual diferents especialistes de l’àmbit acadèmic repassaran la trajectòria intel·lectual i vital de l’Antoni Pous; en el marc de la jornada es realitzarà també una taula rodona en la qual participaran quatre persones significatives en la trajectòria vital del poeta en les seves diferents etapes.
  • El 3 de desembre a les 19h l’Ateneu de Manlleu ens oferirà una lectura dramatitzada de la poesia d’Antoni Pous de la mà de l’actor manlleuenc Xevi Boada amb el títol A l’amor li dol tanta solitud. 

Aquesta setmana començaran els primers actes commemoratius amb la inauguració de l’exposició al Museu del Ter el dijous 20 de novembre a les 20h i la celebració de la jornada acadèmica, que tindrà lloc l’endemà, 21 d’octubre, a les 10h a l’auditori Roca del Museu del Ter.


Imatges relacionades

161018 programa antoni pous
161018 flyer antoni pous 1289 x 1243

Data de modificació: 18/10/2016 12:38:06

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter