INICI / TEMES / Informació / Agenda

Del 30 de juny del 2022 fins al 19 de febrer del 2023

L’exposició neix de la demanda dels veïns i ha comptat amb la col·laboració de la Comissió de Veïns dels Pisos de can Garcia.

L’exposició girarà al voltant d’una gran maqueta dels pisos amb 70 calaixos plens d’informació i records.

La fotografia històrica dels pisos i els audiovisuals també són protagonistes de l’exposició.

-Gairebé un any després de l’enderrocament, el juliol del 2021, del darrer dels dos blocs dels pisos de can Garcia el passat 19 de juny es va fer un acte de record als pisos amb una trobada d’antics veïns, la presentació d’una escultura de l’artista Eulàlia Sellerés i una exposició fotogràfica exterior en gran format. Un acte organitzat per la Comissió de Veïns dels Pisos de can Garcia, l’Associació de Veïns del Barri de l’Erm, L’Ajuntament de Manlleu i el Museu del Ter.

-L’exposició temporal “Reconstruint els pisos de can Garcia” és el darrer acte d’aquest projecte de reivindicació de la memòria d’uns blocs que ja no hi són, però que durant gairebé seixanta anys han marcat la fesomia de Manlleu i han estat icona d’una època que abasta des dels anys seixanta fins a l’actualitat. En un inici van acollir majoritàriament els “altres catalans”, com anomenava Paco Candel les persones arribades d’Andalusia i d’altres comunitats, i a partir del anys noranta els “nous catalans”, procedents d’altres països, sobretot amazics del Marroc en el cas de Manlleu.

-La seva desproporció en relació a la resta de la ciutat causava admiració i desconfiança a parts iguals. Per la procedència diversa dels seus habitants, les seves parets han allotjat noves formes de vida, noves músiques, noves gastronomies, noves llengües, noves cultures, noves entitats... Perquè, a pesar de les dificultats del dia a dia, la vida bullia a Can Garcia.

-Així, la història dels pisos de Can Garcia és la història de milers de persones que hi van trobar en algun moment la seva llar. L'enderroc dels dos grans blocs és una bona ocasió per exercitar la memòria col·lectiva. Els seus veïns, els que hi van viure, volen acomiadar-se de la que fou casa seva superant l'estigma i els prejudicis que la mirada externa sovint hi ha projectat. Aquest és l’objectiu d’aquesta exposició que neix d’aquesta demanda dels antics veïns, primer a través de l’Associació de veïns del Barri de l’Erm i posteriorment organitzats en la Comissió de veïns de can Garcia.

- L’element central de l’exposició és una gran maqueta que reprodueix els dos blocs de can Garcia. Dintre d’aquesta maqueta compta amb 70 calaixos, que els visitants podran tafanejar descobrint dades de la història del pisos i records de la seva vida quotidiana: objectes, cançons, receptes, documents... Al voltant d’aquest element central comptarem amb un recull de fotografies dels pisos i el seu entorn ordenades cronològicament que acabaran amb un time-lapse de l’enderroc del darrer bloc obra del fotògraf David Fajula. En un altre àmbit diferents elements ens serviran per parlar de la vida a l’interior dels blocs acompanyats de dos documentals del fotògraf Sergi Cámara.

 

 

 

del 15 de juny al 15 de setembre: de dimarts a divendres: de 11 h a 14 h i de 17 h a 20 h dissabtes, diumenges i festius de 10 h a 14 h
Horari a partir del 15 de setembre: de dimarts a diumenge de 10 h a 14 h

Lloc

Museu del Ter

 • Adreça Plaça de les Dones del Ter, 1
 • Telèfon 93 851 51 76
 • Email info@museudelter.cat
 • Web http://www.museudelter.cat
 • Horari De l´1 de juliol al 15 de setembre:
  De dimarts a divendres d´11 h a 14 h i de 17 h a 20 h. Dissabtes, diumenges i festius de 10 h a 14 h

  Del 16 de setembre al 30 de juny:
  De dimarts a diumenge i festius: de 10 h a 14 h

  Tancat: l´1 de gener i els dies 25 i 26 de desembre

Organitza
Museu del Ter

Imatge expo Pisos Garcia Manlleu Museu del Ter

Imatges relacionades

 • Cartell expo pisos Garcia Muse del Ter

Comparteix