La tardor passada, Manlleu va llançar una campanya per al foment del civisme i la tinença responsable d’animals de companyia. Com a novetat, i sota l’eslògan “Al món rural, no tot s’hi val”, es va incloure a la campanya un apartat específic de recomanacions pel medi rural i es va instal·lar senyalització vertical als camins rurals més transitats del municipi.
Com a continuació de la campanya, s’han instal·lat cartells a nous camins i s’ha publicat un vídeo on són els propis membres del Consell de la Pagesia de Manlleu qui ens expliquen algunes de les problemàtiques que pateixen en el seu dia a dia relacionades amb l’augment de gossos que passegen cada dia per l’entorn de granges i masies.
La proximitat d’algunes cases de pagès, masies i granges al nucli urbà de Manlleu fa que alguns camins rurals siguin molt transitats durant tot el dia per persones que passegen els seus gossos. El camí del Poquí, el camí del Fugurull o els diversos camins per pujar al Santuari del Puig Agut (Lurdes) entre d’altres, són alguns dels trams o més concorreguts.
Des del Consell de la Pagesia es va manifestar una preocupació a l’alça relacionada amb la cada vegada major afluència de gossos passejant per l’entorn de granges, masies i zones de pastura del bestiar.
El fet de compartir un espai, l’entorn rural, que per a uns és lloc de feina i per a altres zona d’esbarjo, fa que trobar l’equilibri i gaudir d’una bona convivència a vegades sigui difícil. Els membres del consell volien poder explicar quines són les problemàtiques més habituals amb les que es troben en el seu dia a dia i és per això que conjuntament amb l’Ajuntament de Manlleu es va decidir gravar un vídeo on ells mateixos poguessin explicar-se.
El vídeo tracta concretament tres temes:
- El que suposa pels pastors d’ovelles el fet de trobar gossos deslligats a les zones de pastura.
- La problemàtica que algunes persones utilitzin els camps com a espais de joc per a les seves mascotes.
- El cas concret del paràsit Neospora caninum, que afecta majoritàriament a les vaques de llet.
El vídeo persegueix dos objectius, el canvi d’hàbits de les persones propietàries de gossos i la seva sensibilització davant les problemàtiques amb les que es troben els qui es dediquen a la ramaderia i l’agricultura. A vegades, un gest petit com pot ser lligar el gos si veiem un ramat a prop o recollir els seus excrements si estem a l’entorn immediat de granges o zones de pastura pot evitar perjudicis a les explotacions agràries i millorar la convivència a l’entorn rural.