INICI / TEMES / Informació / Notícies

El diumenge 25 de setembre s'ha celebrat el 7è aniversari de l’Agenda 2030, el full de ruta de les Nacions Unides el qual tots els líders mundials es comprometen a contribuir per fer front als grans reptes de la humanitat.

Aquesta exposició ha estat cedida per l’“Asociación para las Naciones Unidas en España” (ANUE) i estarà a Manlleu durant dues setmanes. L’exposició consta de 18 plafons /roll-up que no estan ubicats en una sola sala, sinó que estan ubicats en diferents equipaments municipals. Cada plafó correspon a un dels 17 ODS i també hi ha un plafó introductori de l’exposició. S’ha vinculat l’ODS amb l’espai on s’exposa; per exemple, el plafó de l’ODS 1 ‘Fi de la pobresa’ es troba a l’Edifici de Benestar Social, i l’ODS 8 ‘Treball digne i creixement econòmic” es troba a l’Oficina de Promoció Econòmica (OPE), a Can Puget. Podeu consultar la ubicació dels 17 ODS al següent mapa i al pdf adjunt a la notícia.

 

 

Amb aquesta exposició commemorem el 7è aniversari i donem visibilitat als Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En l’àmbit local, el febrer del 2021 es va aprovar pel ple municipal el full de ruta de l’Agenda 2030 Manlleu, on es prioritzen 6 ODS i s’identifiquen 35 reptes per tirar endavant, dels quals se’n deriven 122 línies d'actuació.

Aclarim alguns conceptes:

 • Què és l'Agenda 2030?

És el recull d’accions amb les quals s’ha compromès l’Ajuntament per orientar el municipi als reptes que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

El 2015, 193 països del món es van comprometre amb diverses línies de treball per aconseguir el Desenvolupament Sostenible al món i fer una crida per acabar amb la pobresa, protegir el planeta i millora les vides i el futur de les persones arreu del món.

L’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible és una agenda integral, multidimensional (econòmica, social i ambiental) i d’aplicació universal, que defineix l’acció global pel desenvolupament sostenible fins l’any 2030.

 

 • Què són els ODS?

Són els Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’Agenda comprèn 17 ODS, a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals. Aquests van des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a la millora de l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles. Cada ODS inclou diferents metes (en total 169) que contribueixen al compliment de cada objectiu.

Els ODS es divideixen en 5 grans grups (coneguts com “les 5 P”): persones (People), planeta (Planet), prosperitat (Prosperity), pau (Peace) i aliances o partenariat (Partnership). “Les 5 P” defineixen l’acció de l’Agenda segons 5 esferes de vital importància per assolir el desenvolupament global sostenible.

 

 • Què hi té a veure Manlleu amb les Nacions Unides?

Podries pensar que les Nacions Unides et queden molt lluny, però no és així. Els mateixos països que van aprovar els ODS de l’Agenda 2030 van tenir ben clar que no ho aconseguirien si no ho feien amb la implicació i la coresponsabilitat dels ciutadans i ciutadanes del món. Així, van definir tres nivells d’acció: l’acció a nivell mundial, l’acció a nivell local i l’acció per part de les persones.

Manlleu està treballant en diferents plans estratègics i programes per fer realitat les fites marcades pels diferents ODS. Consulta aquí la vinculació dels Plans amb els ODS.

Així, construïm el futur alineats amb el full de ruta consensuat a tot el món. Per això diem: “Pensa en global. Actua en local”. És a dir, les Nacions Unides han pensat el futur en global, però per a ser construït des de cadascun dels nostres pobles i ciutats, i des de cadascuna de les persones que volem un món millor.

 

 • Com puc saber si s’estan aconseguint els ODS a Manlleu?

L’avaluació i el seguiment són factors clau per garantir que s’estiguin desenvolupant les polítiques públiques de Manlleu en línia amb els ODS, reptes i línies d’actuació acordats. Per això, hem creat una web específica on es mostra el desenvolupament i l’acompliment de les accions associades als reptes dels ODS. Igualment, es divulga l’avenç i la implantació a través de les xarxes socials i canals de comunicació habituals de l’Ajuntament de Manlleu.

L’avaluació del procés d’assoliment dels ODS és fonamental per conèixer el progrés de l’Agenda 2030 i per incidir en aquelles polítiques en les que es detecta que encara hi ha molt recorregut per ser desenvolupades al municipi. Per a poder fer una avaluació correcta, cal disposar d’indicadors adequats i disponibles per a cadascuna de les línies d’actuació que es volen desenvolupar. Clica aquí per conèixer el grau d’assoliment dels indicadors de seguiment de l’Agenda Manlleu 2030.

 

Si voleu ampliar la informació de l’Agenda 2030 de Manlleu pel desenvolupament sostenible, podeu consultar https://www.manlleu.cat/agenda2030

Per a qualsevol dubte o aclariment podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic Agenda2030Manlleu@manlleu.cat.

foto portada.jpg

Imatges relacionades

 • 0DS Introductori.png
 • ODS 1.png
 • ODS 2.png
 • ODS 4, 8, 10.png
 • ODS 5.png
 • ODS 6.png
 • ODS 7.png
 • ODS 9.png
 • ODS 11, 16, 17.png
 • ODs 12.png
 • ODS 13, 14, 15.png

Documentació adjunta

Comparteix