INICI / TEMES / Informació / Notícies

El Festival ha projectat 44 curtmetratges i diversos llargmetratges en una edició encaminada també al sector professional

 La 20a edició del Manlleu Film Festival, organitzat per l’Ajuntament de Manlleu, va arribar diumenge a la seva fi després de sis dies de cinema independent a la ciutat. Amb tres categories competitives (Osona, nacional i internacional), el festival ha projectat enguany un total de 44 curtmetratges en competició a la plaça de les Dones del Ter i al Teatre municipal de Manlleu.

Aquesta edició de 20è aniversari ha suposat la consolidació definitiva del nou format que va iniciar-se el 2018 i que apostava per l’augment de sessions, tipologia de films i espais d’exhibició. Aquest nou MFF, sota la direcció de l’equip dirigit per Èric Motjer, va optar per ubicar-se a l’estiu i convertir les projeccions en un esdeveniment més social i participatiu. Durant els últims cinc anys, en cada nova edició, el festival ha anat augmentant els dies i franges de projecció i hi ha incorporat altres elements que van més enllà de l’exhibició de curtmetratges i que incideixen en el sector professional i en la creació de públics. També s’ha aconseguit un encaix entre les dues propostes cinematogràfiques de l’estiu a Manlleu, amb una sessió conjunta entre el MFF i el Festival cinema a la fresca de Manlleu. 

L’edició d’enguany ha destacat per l’exitosa inauguració de l’espai d’indústria MFF+D, dedicat al sector professional cinematogràfic local. Aquest nou espai vincula el treball que des de l’Ajuntament es fa entre les àrees de Cultura i de Promoció Econòmica (OPE). En aquest marc, el festival ha acollit la primera Trobada osonenca de professionals del cinema. La trobada va servir per copsar les necessitats dels professionals, crear un mapa de la realitat audiovisual a Osona i es va emplaçar a continuar treballant conjuntament en el futur.

Homenatge a cineastes manlleuenques
En el marc del MFF, i dins de l’acte de cloenda del festival, l’Ajuntament de Manlleu va retre homenatge a dues cineastes del municipi que han destacat per la seva trajectòria cinematogràfica i que enguany celebren èxits destacats. Són la productora Ariadna Dot i la directora de fotografia Gris Jordana. L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, i la regidora de Cultura, Eva Font, van atorgar aquest reconeixement a les dues professionals. Ariadna Dot va emfatitzar el pes que el MFF té per la creació audiovisual i la importància que aquest certamen ha tingut per encaminar la seva trajectòria professional cap al món del cinema. Gris Jordana no va poder assistir a la colenda, però va agrair el reconeixement a través d’un missatge de veu.

Durant l’acte de cloenda es va projectar el llargmetratge Libertad, de la directora osonenca Clara Roquet. Abans del llargmetratge, el festival va projectar el curtmetratge d’animació fruit del treball col·lectiu dels i les participants del Taller d’animació amb imatges d’arxiu, organitzat pel MFF i impartit per l’artista visual Martina Rogers.

 

Palmarès MFF 2022

 • Premi del Jurat jove al millor curtmetratge: El día que volaron la montaña, d’Alba Bresolí.
 • Menció categoria Osona: Una dona jove, de Ramon Villegas Guix.
 • Premi al millor curtmetratge d’Osona: Petites Morts, de Valèria Cuní.
 • Premi ex-aequo al millor curtmetratge nacional: Heltzear, de Mikel Gurrea i Can Gardell, de Florencia Aliberti i Silvia Subirós.
 • Premi al millor curtmetratge internacional: Gila who walks alone, de Yuval Shapira.

El Jurat jove, format per Sílvia Ballesteros, Helena Durban i Níger Tous, ha estat l’encarregat d’entregar, entre tots els curtmetratges a competició, el Premi del Jurat jove al millor curtmetratge, dotat amb 500 €. Després d’una llarga deliberació causada pel gran nivell de les pel·lícules en competició, el Jurat jove ha donat l’enhorabona a tots els equips dels curtmetratges i ha premiat a El día que volaron la montaña, d’Alba Bresolí, per la seva capacitat de tractar un tema universal des d’una perspectiva propera, amb un component humorístic i un fil narratiu sensible. La representació d’una antropologia tan especial, tractant temes a l’ordre del dia amb un nivell tècnic molt elevat. El jurat ha valorat la maduresa del relat i el desenvolupament, de principi a fi, de tota la història.  

El Jurat MFF 2022 ha estat format per Miquel Escudero, periodista i programador de cinema, Carla Linares, directora i actriu, i Gilbert Arroyo, guionista, director de documentals i productor executiu. 

D’entre els films projectats a la Categoria Osona, dedicada a obres de producció o equip principal osonenc, s’ha atorgat una menció a Una dona jove, de Ramon Villegas Guix, per la voluntat de posar en escena un misteri que es troba entre la intersecció del cinema i el teatre. El Premi MFF al millor curtmetratge d’aquesta categoria, dotat amb 400 €, s’ha entregat a Petites Morts, de Valèria Cuní, apostant per la proposta d’una cineasta jove que narra un tema tan complex com és el bullyng, i pel seu compromís d'acompanyar el personatge principal que no troba el seu espai al món. 

 A la categoria nacional, per obres produïdes o coproduïdes als Països catalans, Heltzear de Mikel Gurrea i Can Gardell, de Florencia Aliberti i Silvia Subirós, han guanyat ex-aequo el Premi MFF al millor curtmetratge nacional, dotat amb 1.000 €. Heltzear, per la forma poètica amb què el personatge principal afronta els límits íntims de la relació amb el seu germà, en un context marcat pel conflicte i el silenci, i per l’apropament de cinema documental a l’hora de revelar els misteris i les ferides del personatge. Can Gardell, per una aposta formal que aconsegueix l'equilibri entre la duresa i la comèdia on, a mig camí entre la ficció i el documental, la fascinació hipòcrita i romantitzada cap als entorns rurals pot acabar-los convertint en parcs temàtics empenyent-los al seu propi final. 

A la categoria internacional, el Premi MFF al millor curtmetratge internacional, dotat amb 1.000 €, s’ha entregat a Gila who walks alone, de Yuval Shapira, per la seva sòlida posada en escena al servei d'una visió antropològica potent i molt honesta en una cultura i en un món que es mostren limitants. El jurat ha destacat la sensibilitat i la delicadesa estètica amb la qual el director tracta la desesperança de buscar una veu pròpia en un món marcat pel soroll.

 

Trobareu tota la informació al web del Festival:  www.manlleufilmfestival.com

220713 MFF homenatge.jpg

Imatges relacionades

 • 220713 MFF cloenda.jpg
 • 220713 MFF director.jpg
 • 220713 MFF+d.jpg
 • 220713 MFF jove.jpg
 • 220713 MFF Osona.jpg
 • 220713 MFF Nacional I.jpg
 • 220713 MFF Nacional II.jpg
 • 220713 MFF Internacional.jpg

Comparteix