En la trobada es va presentar la proposta de pagament per generació continguda en l’estudi tècnic encarregat per l’Ajuntament.
La segona trobada de la taula ciutadana “Fem porta a porta” va tenir lloc el dia 15 de març a la tarda a la sala de plens de l’Ajuntament. Aquesta taula ciutadana s’emmarca en el procés participatiu que acompanyarà la implantació del nou model de recollida de residus que enguany s’implantarà a la ciutat.
En aquesta segona sessió hi van assistir 17 persones representants de vàries entitats de la ciutat, des d’associacions de veïns fins a entitats culturals. En primer lloc, i per part de la Regidora de Medi Ambient, es va situar el pagament per generació de residus en el marc de la recollida porta a porta.
A continuació es va passar la paraula a la Sra. Patrícia Martín, tècnica de l’empresa SPORA i responsable de l’estudi encarregat per l’Ajuntament gràcies a un ajut econòmic de la Diputació de Barcelona. En un primer moment la Sra. Martin va explicar en què consisteix un pagament per generació, les diferents tipologies i aplicacions a d’altres pobles catalans i/o ciutats de l’estranger. Llavors va exposar els factors més importants en el disseny que exigeixen les normatives europees. I en darrer lloc, va explicar la proposta de fiscalitat ambiental pel municipi de Manlleu.
En el cas de Manlleu s’ha buscat maximitzar la participació de la ciutadania, del comerç i de les empreses en la correcta separació dels residus. El seguiment de la participació de cadascú es podrà realitzar a través d’una aplicació que, a més a més, permetrà fer altres accions com ara sol·licitar la recollida de trastos vells. Els criteris escollits per determinar si algú paga més o menys són molt conservadors, és a dir, una família que recicli de forma correcta no veurà variacions en el preu anual, només haurà de fer dos canvis per adaptar-se al nou model de recollida porta a porta.
- Treure els residus el dia i en la franja horària que correspongui.
- Usar bosses compostables per a la matèria orgànica (restes de menjar).
També es proposa una bonificació econòmica pel fet de portar els residus a la deixalleria. Amb el porta a porta molts residus que actualment i per error van a parar als contenidors hauran de portar-se a la deixalleria, millorant així la qualitat de les fraccions recollides.
Des de l’Ajuntament de Manlleu es busca el màxim de col·laboració i participació de la ciutadania ja que la implantació de la recollida porta a porta és un repte de ciutat i alhora una aposta clara per avançar a nivell local cap a escenaris de major sostenibilitat, contribuir a l’assoliment dels ODS 11 i 13 de l’Agenda 2030 i potenciar així l’economia circular
Aquesta trobada s’ha realitzat en el context de la implantació de la recollida porta a porta a Manlleu que compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya en el marc de la convocatòria d’ajuts aprovada mitjançant la Resolució TES/3484/2019 per a la realització de projectes pilot de compra pública d‘innovació en matèria de recollida selectiva de residus municipals i regulada per les bases aprovades per Resolució TES/2791/2019, de 28 d‘octubre.