Les càmeres tenen per objectiu donar transparència a les actuacions més complexes i facilitar la tasca policial per donar un millor servei a la ciutadania.
L’ús d’aquesta nova eina es limita a espais exteriors i previ avís a les persones que es trobin a la zona.

La Policia Local de Manlleu continua avançant en l’objectiu de prestar un millor servei a la ciutadania. Per aquest motiu ha decidit incorporar 7 càmeres personals al seu dia a dia per facilitar la tasca policial i alhora donar transparència a les diferents situacions i actuacions conflictives. Un dels exemples que demostren de forma més clara la utilitat d’aquestes càmeres és quan la policia és envoltada per persones que mostren una manca de respecte envers als agents i, fins i tot, dificulten la seva feina. Les gravacions permetrien d’una banda, fer identificacions a posteriori, i d’altra banda, tenir la gravació real, sense editar, per tenir un relat complet dels esdeveniments.

Està demostrat, per l’experiència d’altres cossos de seguretat que ja les utilitzen, que l’ús de les càmeres personals dissuadeix i baixa el nivell de conflictivitat de determinades persones implicades en els incidents. També permet amb menor nombre de policies controlar a grups més grans de persones sense necessitat de fer servir la força. La càmera té un efecte dissuasiu.

Per la Policia Local de Manlleu, l’ús de les càmeres és un exercici de transparència que permet aportar proves del que ha succeït en les actuacions i analitzar i millorar els protocols d'actuació.  

Les càmeres adquirides disposen d’una pantalla que permet veure a l’interlocutor la gravació que s’està fent i per tant es veu a ell o ella mateixa a la pantalla, in situ. Les gravacions estan protegides mitjançant encriptació dels arxius i el dispositiu només ha de ser utilitzat en aquells supòsits en què com a conseqüència de l'actuació de la Policia Local, en espais públics, es donin circumstàncies de risc concret per als membres de la Policia o terceres persones, en la seva vida o integritat corporal o danys en els béns públics. En el moment que l’agent posa en marxa l’enregistrament d’imatge i so, haurà d’advertir verbalment, en veu alta, als presents de l’enregistrament en vídeo. Excepte les del vehicle policial que portarà incorporada un rètol de videovigilància (informatiu), sempre i quan el vehicle disposi d’aquesta càmera instal·lada.

 

Fomentar el civisme i la convivència

L’Ajuntament de Manlleu continua treballant per fomentar el civisme a la ciutat. Aquesta mesura és una acció més per aconseguir-ho i reduir algunes situacions que s’han produït en excés aquest darrer any arreu de Catalunya, on grups de persones reben amb hostilitat a Policia Local i Mossos d’Esquadra. En aquestes situacions es fa palesa la crisi de seguretat pública actual, mostrant molt poc respecte a la llei i a les normes de convivència.

En el cas concret de Manlleu, no s’han donat casos de grans botellots o de festes il·legals al carrer, però si que s’ha produït un augment del nombre d’atemptats als agents, passant de 10 atemptats el 2018 a 22 atemptats durant el que va d’any 2021. En alguns d’aquests casos, els i les agents es troben envoltats d’un grup ampli de persones que obstaculitzen la tasca policial i que graven amb els seus mòbils l’actuació de la policia, difonent, a posteriori, les imatges editades i que sovint reflecteixen moments puntuals de l’actuació i no mostren la totalitat del context en que es produeixen.

211223 càmeres_personals_policia1.jpg

Comparteix