En el marc de la trobada que va tenir lloc ahir, 22 de novembre, es van comentar les accions que des de l’ajuntament ja s’estan realitzant en matèria de Seguretat Ciutadana i es van concretar altres accions que s’executaran el proper 2022.

L’alcalde, Àlex Garrido, va obrir la reunió explicant la situació actual de Manlleu, posant en antecedents de les gestions fetes des de fa mesos tant amb Mossos d’Esquadra com amb fiscalia i Departament d’Interior i concretant algunes accions que ja estan donant resultats.

L’alcalde va destacar com a accions ja iniciades l’augment de la presència de patrulles de Mossos d’Esquadra que es concreta en 17h diàries de patrullatge a Manlleu, la creació d’una unitat de 12 agents dedicats al seguiment de persones multireincidents, les reunions amb Policia Nacional i Guàrdia Civil per el tema d’extradicions i retorn al país d’origen per conductes reiteradament delictives des de fa anys i el fet que l’Ajuntament de Manlleu, en els casos més extrems s’ha començat a personar en la causa contra els detinguts.

L’alcalde va explicar també que s’està treballant en l’ordre d’allunyament de la ciutat per interès general de determinades persones que delinqueixen molt habitualment.

Des de l’ajuntament es creu que l’augment de la presència policial i la presó dictada per a 3 d’aquestes persones multireincidents ha tingut efectes dissuasius sobre la resta d’integrants del grup, fet que ha provocat una baixada dels actes delictius en els últims 15 dies. Els membres de la plataforma estan d’acord en aquest fet i expressen la seva preocupació per què això, la pressió policial que està donant resultats, no sigui temporal.

Alguns dels regidors i regidores presents a la trobada van donar informació referent al que s’està treballant des de les àrees per revertir la situació actual:

SEGURETAT CIUTADANA

El regidor, Arnau Rovira, i el sergent, Moisès Gimeno, van explicar els dos grans projectes que s’implementaran  a principis de 2022 i en els que ja fa mesos que s’està treballant.

  • APP Seguretat Ciutadana. Una eina, basada en múltiples tecnologies, de contacte ràpid entre la ciutadania i la seva administració local a través de les policies municipals.
  • Sistema de vídeo vigilància intel·ligent. En un termini de pocs mesos s’instal·laran càmeres en tres punts: la rotonda de l’avinguda de Roma amb el passeig de Sant Joan, la plaça del mercat municipal i al l’escola Puig Agut. Això permetrà tenir imatges d’alta resolució de 360 graus i el creuament de dades entre les càmeres i l’app permetrà tenir un sistema de càmeres d’alta qualitat sense necessitat de que una persona estigui permanentment fent el seguiment.

 

El regidor aporta dues noves informacions, una és la incorporació de 5 nous agents de policia que han finalitzat la seva estada a l’Escola de Policia i avui mateix (dilluns) s’han incorporat i l’altra la detenció i entrada a presó el passat divendres d’un altre membre del grup de delinqüents reincidents de Manlleu.

El sergent va expressar també una preocupació per l’ús que es fa de les xarxes socials en temes de seguretat ciutadana, ja que les xarxes i la ràpida expansió dels missatges que s’hi llancen maximitzen alguns fets que ni tan sols son certs. El tall ràpid de rumors és un dels temes que l’APP ha d’ajudar a millorar ja que es tindrà contacte directe amb la ciutadania i se’ls podrà fer arribar la informació de forma ràpida i directa.


SERVEIS SOCIALS

El regidor, Pere Compte, informa de que ja s’ha licitat un servei que permetrà fer un treball exhaustiu i continu amb persones molt joves de Manlleu que tenen identificades com a problemàtiques o amb risc de convertir-s’hi. El contracte que s’ha licitat aportarà 2 agents cívics, 3 educadors/es de carrer i 1 dinamitzador/a de l’espai públic. Amb la incorporació d’aquestes 5 persones es podrà fer un treball des de la vessant més social i no tan policial.

Es va donar també informació objectiva respecte un tema recurrent en els rumors cíclics que van sorgint a moltes ciutats, entre elles Manlleu. Es va explicar que l’Ajuntament de Manlleu no dona vals per anar a comprar al supermercat, que totes les ajudes es canalitzen via el Sarró, el banc d’aliments de Manlleu.


RECURSOS HUMANS

La regidora, Lluïsa Bautista, va explicar als membres de la plataforma que la contractació de més agents de policia, ara mateix no és possible per les limitacions marcades per la Llei de pressupostos, que no permet contractar més personal a no ser que s’amortitzin altres llocs de treball.

Una de les propostes que s’està estudiant, i que ja s’havia comentat, és la creació d’una unitat d’acció ràpida, diferenciada dels agents de la Policia Local, que estaria formada per 5-6 agents i que comptaria amb vehicle propi. La regidora va explicar que encara que a dia d’avui això no sigui viable, no deixaran de treballar per buscar alternatives i possibles opcions.


A la trobada hi van assistir també regidors i regidores de l’oposició, concretament del PSC i la CUP. En les seves intervencions, el regidor Toni Poyato, del PSC, va manifestar el recolzament a l’equip de govern davant la problemàtica actual i va destacar que calia treballar tots junts per un mateix objectiu, per què l’objectiu de millora de seguretat ciutadana és totalment compartit. De la intervenció del PSC destacar la proposta del regidor: Reacció i inversió. Reacció amb pressió policial, atacant directament al delinqüent i inversió per millorar la sensació d’inseguretat que transmeten alguns espais massa foscos de Manlleu. Flori Martinez, de la CUP, demanava ser molt curosos amb el que es diu i el que es publica, per què la rumorologia fa molt mal. Des de la CUP demanaven separar el què és la realitat, que tenim un problema i que s’ha d’abordar, i els rumors, que s’han de tallar amb dades objectives.

Altres temes que es van tractar a la trobada van ser les millores en il·luminació previstes pels propers mesos, incloses al pressupost 2022, que han de permetre canviar la percepció d’algunes zones que ara són fosques o les millores de seguretat en l’eix comercial per revertir la sensació d’inseguretat dels i les comerciants, també incorporades al pressupost del proper any.

Des de la Plataforma per a la seguretat i civisme a Manlleu van expressar que els qui ahir van assistir a la reunió només són els canalitzadors del malestar d’una part important de la ciutadania. Van mostrar dos documents on es recollien més de 6000 signatures de persones que han signat el seu manifest. Els i les membres de la plataforma demanaven però no agafar el manifest com a punt de partida, si no treballar conjuntament per un objectiu comú, la millora de la seguretat i el civisme a Manlleu. Una de les peticions més reclamades per la plataforma és la de tenir una comissaria de Mossos d’Esquadra a Manlleu, proposta que l’alcalde i el regidor de Seguretat Ciutadana van explicar que havien traslladat a Interior.

Finalment l’alcalde, Àlex Garrido, va emplaçar a la Plataforma al diàleg, a fer un treball conjunt i els va convidar a formar part de la Junta de Seguretat Local, espai que estableix les polítiques de seguretat local i fixa els criteris de coordinació, col·laboració i cooperació dels diversos cossos de policia i altres serveis de seguretat.

L’alcalde i el regidor de Seguretat Ciutadana van posar èmfasis en que la percepció que es va verbalitzar des de la plataforma de que des de l’ajuntament s’obviava que hi havia problemes no era certa. Des de l’Ajuntament de Manlleu, i tots els regidors i regidores que ahir van assistir a la trobada, es reconeix que a la ciutat hi ha un problema d’inseguretat i també un problema de percepció a l’alça d’aquesta inseguretat que a vegades magnifica la realitat. Per revertir tot això es treballarà a diferents nivells: policial, social, urbanístic i de comunicació.

 

211123 trobada_aj_plataforma.jpg

Comparteix