INICI / TEMES / Informació / Notícies

La MGA recupera l’activitat presencial amb la inauguració de la mostra, el dissabte 6 de novembre, i la visita guiada a peu de carrer que acabarà amb una performance en directe, tal com s’havia fet abans de la pandèmia. La mostra s’allargarà fins al 9 de gener del 2022.

La ciutat de Manlleu es converteix, de nou, en un museu d’art contemporani en el marc de la vuitena edició de la Manlleu Galeria d’Art (MGA). Del 6 de novembre al 9 de gener del 2022, els aparadors dels locals comercials sense activitat del municipi cobren vida convertint-se en una galeria d’art contemporani a peu de carrer.

L’objectiu de la mostra, un projecte transversal entre les regidories de Cultura i Promoció Econòmica, és oferir l’oportunitat de gaudir de l’art i descobrir nous talents; oferir la possibilitat als artistes de donar a conèixer la seva obra i posar-la a la venda; revitalitzar els locals comercials desocupats, que estan en venda o lloguer, i dinamitzar els carrers més comercials, que han perdut vida amb el tancament dels negocis, amb l’obertura i la il·luminació d’aquests locals tancats. 

Eudald Sellarès, regidor de Promoció Econòmica comenta que “Amb una trajectòria de 8 anys a l’esquena, el Manlleu Galeria d’Art torna a alçar les persianes dels locals comercials buits per omplir-los de llum i d’obres d’art. Durant les pròximes setmanes la ciutadania gaudirà de la galeria d’art urbana de Manlleu amb obres d’artistes reconeguts i emergents. I esperem que, com ha passat en altres edicions, alguna persona emprenedora trobi el seu nou local entre els que obrim”.

La MGA proposa una ruta guiada per 8 espais amb propostes d’artistes consolidats, emergents, locals i internacionals, que van des de l’escultura, la pintura, la fotografia o la ceràmica fins a la performance, que es podrà veure en directe el dia de la inauguració. Eva Font, regidora de Cultura, destaca que “Acostem l’art a persones i entorns poc habituals, i donem l’oportunitat a artistes, emergents i consolidats, de donar-se a conèixer. Amb el MGA demostrem el nostre compromís per potenciar el talent local, el desenvolupament creatiu i l’aposta per apropar i facilitar l’accés a la cultura i a l’art”.

L’edició d’enguany continua apostant per la digitalització de la mostra que, a més de comptar amb la presència habitual de les obres als aparadors dels locals buits, ofereix la visita virtual a través d’un mapa interactiu i es converteix en una experiència transmèdia. Els visitants podran conèixer millor els autors i la seva obra a través dels seus mòbils, mitjançant codis QR, mentre fan la visita. Tots els continguts digitals complementaris també són accessibles des de la pàgina web www.manlleu.cat/mga

 

6 de novembre, presentació i inici de la MGA8

La MGA8 recupera l’acte d’inauguració presencial, després d’un any d’absència obligada per la pandèmia, amb una presentació a la  sala d’exposicions de Can Puget (Manlleu), que comptarà amb la presència d'artistes de la mostra, Lluís Moreno, director, de l’agència creativa Arkham Studio, director de la mostra i creadors de la iniciativa, la regidora de Cultura, Eva Font, i el regidor de Promoció Econòmica, Eudald Sellarès, de l’Ajuntament de Manlleu. A continuació, es farà la visita guiada per la mostra, una activitat que també es recupera al programa, i que permetrà conèixer les obres i els seus autors i autores de primera mà, i que acabarà amb l’actuació performance d’Ívida Cynara.


INAUGURACIÓ 8a MGA – Dissabte 06/11/21

19.00 h. Presentació MGA8 2021. Sala d’exposicions de Can Puget, Baixada de la Fidela 1-3, Manlleu. Amb la participació d’Eva Font, regidora de Cultura, Eudald Sellarès, regidor de Promoció Econòmica, Lluís Moreno, director de la MGA i artistes de la mostra.

19:15 h. Inici visita guiada a càrrec de Pol Robles. Comença als Jardins de Can Puget.

20:15 h. Final de visita amb l’espectacle inaugural. Finalitza al carrer del Pont.

 

8a edició amb 8 artistes de renom

El cap de cartell de l’edició d’enguany és l’artista urbà i dissenyador gràfic dels Estats Units, Frank Shepard Fairey, conegut també per la creació de la marca OBEY. És mundialment famós pels seus adhesius amb la imatge del lluitador André the Giant i pels seus dissenys que prenen elements del cartellisme de propaganda política de mitjans del segle XX. Amb la seva participació, Fairey es converteix en l’artista internacional més reconegut que exposa a la MGA. Cal destacar, també, la participació d’Efraïm Rodríguez, escultor i professor de la universitat de Barcelona, que treballa la figura humana amb materials com la fusta, el metall i el fang. Generalment, les seves obres són personatges retratats en accions quotidianes on, de vegades, l’autor hi afegeix un toc de surrealisme per convidar a la reflexió. A la MGA8 podrem veure exposada la seva obra Martí, elaborada amb fusta de faig i de pollancre americà policromada.

A part d’aquests referents, la Manlleu Galeria d’Art també reuneix les obres d’altres artistes destacats en les seves disciplines com Mireia Tysoe, d’origen anglès, amb la seva obra pictòrica La Ferida, on reflexiona sobre les ferides com a part inherent de la mateixa vida. El fotògraf Joaquin Melero, amb la seva obra que va des de la fotografia documental fins a l’experimentació conceptual amb la figura humana, que després manipula al laboratori. L’escultora del Berguedà, Anna Benet, i la seva proposta Tares, que explora l’error en el procés del treball ceràmic. La també escultora i, en aquest cas, manlleuenca, Gemma Farran, amb una obra que reflexiona sobre la idea del temps, la memòria i la provisionalitat, entenent l’escultura com un espai per l’experiència. El pintor, gravador i il·lustrador Zane Prater, especialitzat en pintura mural, i el seu treball que sol prendre motius naturals i figura humana, de vegades amb un estil pla, semblant al còmic-book, que recorda a les il·lustracions del moviment modernista. I per últim, l’artista Ívida Cynara, nom artístic d’Esther Roca, que presentarà la instal·lació coreogràfica Ívides, la presència portada al moviment, on les textures i les formes creen una imatge que es deforma i es forma evocant la bellesa del moviment natural dels elements.

Lluís Moreno, director de la Manlleu Galeria d’Art, comenta que “A Arkham Studio estem molt feliços de reprendre les activitats presencials, molt satisfets del comissariat de Pol Robles, que ha permès portar artistes de gran qualitat i també molt il·lusionats en millorar l’experiència transmèdia als visitants, que podran conèixer als artistes i les seves obres durant la visita física a la mostra o a través del mapa interactiu del web. En els temps que corren, el nostre compromís amb el comerç local i la democratització de l’art contemporani ha de ser més gran que mai. Esperem estar a l’alçada. Com sempre, agraïm la confiança a l'Ajuntament de Manlleu, als i a les artistes i a les persones propietàries”.

 

Vuit anys de la MGA

L’any 2014 l'Ajuntament de Manlleu va detectar la necessitat d’activar i adequar els diferents espais que, a causa de la crisi immobiliària de l’última dècada i les dificultats del petit comerç davant la irrupció de les grans superfícies, estaven buits. Gràcies a la col·laboració público-privada entre l’Ajuntament de Manlleu i l’agència creativa i productora Arkham Studio va sorgir la idea de donar un ús temporal a aquests locals i convertir la ciutat de Manlleu en una galeria d’art a peu de carrer. D'aquest manera es va crear la Manlleu Galeria d’Art, que converteix els locals buits en aparadors artístics donant més visibilitat als espais tancats i millorant la imatge comercial de Manlleu, alhora que apropa l’art contemporani al carrer i el treu del seu lloc d’exposició habitual i de la centralitat de Barcelona.

Els vuit anys de trajectòria han consolidat el format i la marca i n'han demostrat la qualitat i la professionalització, convertint-la en exemple i inspiració per a altres municipis com Vilafranca del Penedès, Manresa, Sant Just Desvern, Berga, entre d’altres.

 

MGA 2021 en dades

  • 8 espais
  • 8 artistes contemporanis
  • 5 disciplines artístiques
  • 8 obres exposades
  • 8 edicions de la MGA

cartell.jpg

Comparteix