L’alcalde, Àlex Garrido, el regidor de Seguretat Ciutadana, Arnau Rovira, i el sergent de la Policia Local de Manlleu, Moisès Gimeno, van explicar ahir a la premsa comarcal algunes de les mesures que s’implementaran en els propers mesos per revertir la situació de la seguretat ciutadana actual.
El passat dissabte, 16 d’octubre, es va convocar una manifestació a Manlleu per fer palès el malestar de la ciutadania per l’augment de delictes que s’estan cometent a la nostra ciutat. Unes 200 persones van participar de la trobada demanant als dirigents polítics solucions. L’Ajuntament de Manlleu, a través de la seva Policia Local, conscient de la problemàtica i de l’augment del nombre de delictes, fa mesos que ha encetat diferents línies de treball que estan donant resultats, però aquests xoquen frontalment amb un sistema judicial que actualment no funciona.
El proper mes de novembre l’alcalde i el regidor de Seguretat Ciutadana es reuniran amb la conselleria d’Interior en una trobada que està demanada des del passat mes de juny. En aquesta reunió es farà, de nou, petició de major col·laboració i d’un augment de la presència dels Mossos d’Esquadra a Manlleu. L’alcalde ha comentat també que “Tornarem a fer aflorar la petició històrica que Manlleu pugui disposar de comissaria de Mossos d'Esquadra o espai compartit amb Policia Local.
La situació delictiva a Manlleu és peculiar comparat amb altres municipis semblants, és una delinqüència molt local, es coneixen els delinqüents, es tenen identificats i controlats i es detenen una vegada rere l'altra. És un grup molt jove, d'unes 20 persones, amb un nucli dur de 6-7 nois molt joves que són els qui cometen la majoria de delictes. Alguns individus del grup són els mateixos que fa uns anys cometien robatoris en cotxes, quan tenien 12 o 13 anys, i ara ho fan a domicilis, amb la por i frustració que això genera. Des de l’ajuntament hi ha també una preocupació a l’alça, el fet que aquests nois, en algunes ocasions, es converteixen dins alguns sectors en referents i això fa que s’hagin detectat col·lectius de persones molt joves amb una falta de respecte absolut contra qualsevol norma i autoritat.
L’alcalde ha volgut destacar també que la sensació d’impotència és compartida amb la ciutadania, hi ha una sensació d’absoluta impunitat que el sistema actual no ajuda a combatre. En paraules de l’alcalde “El sistema judicial no funciona, no ajuda i les lleis no afavoreixen a que podem revertir la situació. Aquell delinqüent que delinqueix dia rere dia, que cada setmana se'l deté però de seguida és al carrer, això genera impotència i frustració a la ciutadania i també als governants locals i als agents de Policia i per altra banda sentiment de “soc impune” a qui comet el delicte.”
El regidor Arnau Rovira va explicar que des de fa mesos s’estan estudiant diferents models policials i casos d’èxit de ciutats similars a Manlleu per poder fer propostes viables i de millora al servei de la Policia Local. En el marc del projecte que s’està treballant de “Manlleu, ciutat segura” s’implementaran en els propers mesos 2 accions que han de permetre als agents de la Policia Local actuar de forma més ràpida i tenir una relació més directa entre policia i ciutadania.
APP DE SEGURETAT. M7 SECURTY CITIZEN
Una eina, basada en múltiples tecnologies, de contacte ràpid entre la ciutadania i la seva administració local a través de les policies municipals. El mateix regidor destaca que “La funcionalitat principal de l’App és el botó d’emergència que permetrà que automàticament la policia local rebi l’avís i la geolocalització i que s’activi també el sistema de càmeres, lligat a l’App, que permetrà enfocar i veure què està passant al lloc concret i també a l’entorn. Algunes funcionalitats de l’App:
- Botó de trucada d’emergència.
- Alerta de violència de gènere.
- Alerta de persones vulnerables.
- Alerta preventiva.
- Comunicació d’incidències.
- Alertes push.
SISTEMA DE VIDEO VIGILÀNCIA INTEL.LIGENT
El regidor explica que “S’ha fet un replanteig de la proposta inicial, a partir del mapa delinqüencial de Manlleu, fet a partir de tecnologia pròpia de l’ajuntament, s’han pogut detectar els punts amb més incidències i per tant, en aquesta primera fase, les càmeres s’ubicaran allà i no repartides per tot el municipi”.
En un termini de pocs mesos s’instal·laran càmeres en tres punts: la rotonda de l’avinguda de Roma amb el passeig de Sant Joan, la plaça del mercat municipal i al l’escola Puig Agut. Això permetrà tenir imatges d’alta resolució de 360 graus i el creuament de dades entre les càmeres i l’app permetrà tenir un sistema de càmeres d’alta qualitat sense necessitat de que una persona estigui permanentment fent el seguiment. Adjuntem imatge del mapa delinqüencial actual de Manlleu.
El regidor Arnau Rovira va apuntar també que s’està estudiant una tercera línia inclosa en el projecte de Manlleu, ciutat segura, que seria la creació d’una Unitat de Suport Especial de Reacció i Prevenció “Som conscients de la feinada que està realitzant la nostra policia i entenem que la ciutadania ens demani més seguretat. A part de càmeres i l’aplicació, accions que ja tenim pressupostades i que s’estan licitant, hem de veure com podem redissenyar la Policia Local i si podem disposar de més efectius per fer entre d’altres actuacions, acció preventiva. Amb aquesta tercera línia, s’hi està treballant conjuntament amb secretaria i intervenció però som conscients que serà a més llarg termini”.
El sergent, Moisès Gimeno, va donar algunes dades referents als nombre de detencions i delictes a Manlleu. De gener a setembre s’han efectuat 87 detencions per part de la Policia Local i 130 dels Mossos d’Esquadra, davant les 66 (PL) i 22 (ME) de l’any anterior. La comparativa amb altres municipis d’entre 20.000 i 25.000 habitants situa Manlleu per sota la mitjana dels delictes per cada 1000 habitants i per sobre la mitjana en el cas del nombre de detinguts per cada 1000 habitants i el percentatge de casos resolts. Aquestes dades evidencien el fet que la seguretat ciutadana és una problemàtica generalitzada i mostren també que en el cas de Manlleu, en la mesura de les possibilitats de la ciutat, la Policia Local està obtenint bons resultats.
|
Manlleu |
Mitjana |
Delictes per cada 1000 habitants |
37 |
39 |
Percentatge de delictes resolts sobre el total |
34 |
30 |
Detinguts per cada 1000 habitants |
4,1 |
3 |