INICI / TEMES / Informació / Notícies

L’acte tindrà lloc el dimecres 5 de maig a les 19h als Jardins de can Puget (Manlleu).

Un treball de recerca de les historiadores manlleuenques Imma Domènech i Assumpta Tort publicat pel Museu ha recuperat la història i l’itinerari que van seguir el 9 manlleuencs a Mauthausen.

El 5 de maig de 2021 farà 76 anys de l’alliberament per les tropes aliades del camp de concentració nazi de Mauthausen. Milers de republicans espanyols van ser deportats a aquest camp de concentració i als seus camps satèl·lits. Entre aquests hi trobem 9 manlleuencs, 7 dels quals hi van morir. Recentment un treball de recerca de les historiadores manlleuenques Imma Domènech i Assumpta Tort, publicat pel Museu del Ter, ha recuperat la història i l’itinerari que van seguir aquests 9 manlleuencs. Restava pendent la creació d’un espai memorial a Manlleu en record d’aquestes víctimes del terror nazi, en una de les grans tragèdies de la història d’Europa amb la idea que fets com aquests mai més tinguin cabuda en el nostre món.

L’espai memorial s’ha ubicat al jardins de can Puget, amb una placa commemorativa situada sobre una estructura metàl·lica que simbolitza els barrots dels camps de concentració, vençuts per la memòria i el record dissenyada per l’arquitecte Enric Gil. S’ha previst també que en la base d’aquesta instal·lació es puguin ubicar 9 “Stolpersteine”, una per cada un dels manlleuencs deportats. Els “Stolpersteine”,en alemany, designen un petits monuments en forma de llamborda que s’ubiquen a terra, sovint prop d’on van viure les persones recordades. Han estat creats per l’artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Se’n troben milers per tot Europa i l’objectiu és també ubicar-los en aquest espai memorial quan això sigui possible.

L’acte tindrà lloc el dimecres 5 de maig a les 19h als jardins de can Puget i comptarà amb la presència de representants de les famílies, d’Amical Mauthausen, de l’Ajuntament de Manlleu i de les historiadores responsables del treball de recerca. L’acte també comptarà amb la participació de  l’Escola Municipal de Música de Manlleu.

 

Acte: Inauguració espai memorial dels manlleuencs deportats al camp nazi de Mauthausen

Dia: dimecres 5 de maig

Hora: 19h

Lloc: jardins de can Puget

 

Treball de recerca: https://www.museudelter.cat/wp-content/uploads/2021/02/MuseudelTer_Publicacio_Manlleuencs_Mauthausen.pdf

210430 email_inauguracio_memorial-01.jpg

Enllaços relacionats

Comparteix