Cada participant té un itinerari personalitzat segons les seves competències i interessos i la metodologia utilitzada son les sessions de treball a nivell grupal i individual i també l’acció formativa a través de pràctiques fent tasques de manteniment i neteja de les zones comunitàries.
El gener d’aquest any 2020 es va iniciar la sisena edició del programa MARMI a Manlleu, en el que han participat 30 persones. L’objectiu d’aquesta iniciativa és dur a terme un acompanyament especialitzat, oferir suport i orientació per a la inserció laboral de persones perceptores de la Renda Garantida de Ciutadania.
Des del programa s’ha ideat un itinerari personalitzat a cada participant, tenint en compte les seves competències i interessos de partida. S’utilitza com a metodologia sessions de treball a nivell grupal i individual, però també l’acció formativa a través de pràctiques professionals per tal d’afavorir l’apoderament en lideratge, responsabilitat i iniciativa, treballats en el context local.
Es va dividir als participants en equips, realitzant tasques de manteniment i neteja de les zones comunitàries i fent també el conreu, cura de plantacions i compostatge de les terres dels horts cultivats en benefici del banc d’aliments local. Per fer-ho, els participants han rebut l’ensenyament i acompanyament d’una persona experta en tècniques hortolanes. Els participants han dut a terme les pràctiques en diferents espais, els horts urbans de la Platja del Dolcet, Can Ramisa i Can Sanglas son alguns d’ells.
Un altre tipologia de pràctiques s’ha dut a terme al banc d’aliments El Sarró. En aquest espai, cadascun dels participants ha conegut el recurs a partir d’una primera sessió formativa: funcionament i organització del projecte, missió i filosofia, característiques del servei... Seguidament, les persones participants han estat dividides en diferents grups, que han col·laborat en les tasques pròpies de magatzem i atenció al públic: preparació de lots i organització de l’espai, entrega d’aliments, acompanyament de les persones beneficiàries... Les pràctiques van coincidir amb el canvi d’ubicació del Sarró i també es van pràctiques com a suport pel desenvolupament de tasques de reforma, pintura i arranjament del nou espai
En cada equip s’ha promogut que fossin ells mateixos qui, a través d’un primer acompanyament en el coneixement de l’espai, identifiquessin les tasques a desenvolupar i proposessin idees de millora. Se’ls va facilitar les eines necessàries i han dut a terme aquestes pràctiques durant cinc setmanes.
Des de les pràctiques del programa s’ha promogut també la polivalència de les persones participants amb encàrrecs puntuals de manteniment en diferents espais municipals: trasllat de material, muntatge d’equipaments, neteja de vehicles...
Professionals i participants fan una valoració molt positiva de l’experiència. Realitzant les pràctiques adquireixen competències i habilitats personals i laborals i les tasques que duen a terme en el marc del programa contribueixen a la millora d’espais i recursos de la ciutat de Manlleu.
El resultat, anant més enllà del programa formatiu, es veu reflectit en l’interès de vinculació d’alguns dels participants com a propietaris de parcel·les dels horts socials, així com de voluntaris del projecte del Sarró amb Càritas i Creu Roja. L’objectiu és mantenir la dinàmica en les properes edicions del programa, així com augmentar el nombre de persones participants.