La conferència de la sociòloga Aina Tarabini es va celebrar en format virtual i es pot veure a través de Youtube. Durant l’acte es va fer un reconeixement al professorat que es jubilava durant l’últim curs

La comunitat educativa de Manlleu va estrenar el nou curs escolar el dijous 10 de setembre amb la conferència virtual ‘Educació en temps de pandèmia global: reptes des de la justícia social’ a càrrec d’Aina Tarabini, professora i investigadora en Sociologia de l’Educació. Durant la ponència, es va posar de relleu els risc que ha comportat el confinament a l’hora de fer front a alguns dels reptes habituals dels centres com la segregació, l’abandonament escolar o la igualtat de condicions entre alumnes.

L’acte d’inauguració del curs escolar es va celebrar enguany en format virtual per poder garantir la participació dels docents seguint les mesures de prevenció de contagis per coronavirus. La conferència ja es pot veure al canal de Youtube de l’Ajuntament de Manlleu.

Malgrat el format en línia de la ponència, la Sala d’Exposicions de Can Puget va acollir la celebració d’un petit homenatge al professorat que va jubilar-se durant el curs 2019-20, una iniciativa que es pretén continuar durant els propers anys. Els docents van rebre diversos obsequis com a reconeixement a la seva aportació a tantes generacions de manlleuencs i van poder seguir la conferència des de l’espai juntament amb l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, i el regidor d’Educació, Rafa Cuenca, entre d’altres.

La conferència d’Aina Tarabini es pot veure en vídeo al Youtube de l’Ajuntament de Manlleu:

https://www.youtube.com/watch?v=XIyjS-fWy2U

 

 

La ponència de la investigadora del grup de recerca Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) va centrar-se en com abordar la justícia social en l’educació partint del paper cabdal que tenen els centres educatius com a instruments d’igualació social, ja que posen en contacte alumnes diversos i els obren finestres d’oportunitat diferents de les que tenen al seu entorn familiar.

“Cal disposar d’entorns escolars que garanteixin el contacte i la interacció amb els altres en el sentit ampli de la paraula, ja que és la única manera que tenim, de manera social, d’aconseguir igualtat d’oportunitats”, va afirmar Tarabini. En aquest aspecte, també es va esmentar la importància de no considerar l’escola com un espai neutre on es projecten les desigualtats que provenen de fora, sinó com un espai on es pot contribuir a trencar o a reforçar aquestes desigualtats.

Segons la ponent, la redistribució de recursos és una de les accions de partida per poder trencar injustícies educatives: “Volem igualtat de tracte, de dignitat, d’oportunitats, d’aprenentatge... volem que tinguin igualtat de condicions. Com fer-ho? Reconeixent que no tothom està en les mateixes condicions i, aleshores, redistribuint recursos perquè això sigui possible a cada centre”.

L’arribada de la COVID-19, que tant ha marcat el darrer curs escolar, ha afectat de forma directa en els grans reptes que, segons la ponent, té el sistema educatiu català: l’infrafinançament, la segregació escolar i l’abandonament escolar. Per Tarabini, el confinament i el salt d’una pràctica educativa totalment presencial a una altra íntegrament en línia va fer paleses nombroses desigualtats i en van ampliar d’altres, ja que ni totes les famílies ni tots els centres van poder fer-ne front de la mateixa manera.

Tarabini va tancar la ponència posant en valor les funcions de custòdia, socialització i aprenentatge dels centres educatius i va defensar la igualtat de condicions per a centres, famílies i alumnes com a base per a una escola i una societat més justa i cohesionada.

Les reflexions i aportacions exposades durant la conferència tindran una continuïtat pràctica i aplicada a la realitat dels centres educatius manlleuencs a la primera sessió de l’Espai de Debat Educatiu de Manlleu, una iniciativa impulsada des del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC Manlleu) que es reprendrà aquest mes de setembre. Tots els centres educatius de la ciutat estan convidats a participar en aquesta primera sessió, que comptarà amb l’acompanyament de l’Aina Tarabini per seguir treballant i compartint idees entorn a la segregació escolar i a les desigualtats educatives.

Imatges relacionades

  • 200916 inici curs escolar 3.jpeg
  • 200916 inici curs escolar 1.jpeg
  • 200916 inici curs escolar 4.jpeg

Comparteix