El passat cap de setmana, diversos professionals de l’Àrea de Promoció Social i Personal, Salut Pública i Consum de Manlleu, van estar a Nador coneixent de primera mà projectes socials gestionats per l’entitat ASTICUDE.

Una part important de la immigració resident a Manlleu procedeixen de la zona de Nador, una ciutat del Rif situada a 15 Km de Melilla. La visita que diversos professionals de l’Àrea de Promoció Social i Personal, Salut Publica i Consum de Manlleu, i també  una tècnica de cooperació de l’Ajuntament de La Llagosta, va fer el passat cap de setmana tenia com a objectiu conèixer de primera mà les condicions socials del territori, així com les causes que provoquen el moviment migratori a que es veuen abocats molts dels seus ciutadans i ciutadanes.

 

L’entitat ASTICUDE treballa amb el suport de diverses entitats com Acnur o l’Agència Catalana per la Pau i gestiona diversos projectes socials. L’objectiu d’aquesta entitat és la defensa de la llengua i cultura bereber i amazig, però també desenvolupen projectes d’atenció als menors no acompanyats que passen per la seva ciutat de camí a Europa. A la ciutat viuen al carrer nombrosos menors procedents del Yemen, Síria o Sudàfrica, amb l’anhel d’arribar a Europa i trobar una vida millor.

 

Cal destacar, la visita al seu centre de segones oportunitats amb Imam Malek, centre que actualment atén més de 150 joves vulnerables que han abandonat l’escolarització, amb l’objectiu de retornar-los al sistema educatiu oficial i obtenint un 80% d’èxits. L’acció es fonamenta en l’educació com a element bàsic per promoure el desenvolupament personal per evitar així la immigració i treballar per la inserció socio laboral en el seu propi país.

 

Entre les actuacions que porten a terme al centre cal destacar: la formació en darija, l’assistència mèdica, l’ajuda humanitària, la higiene personal, l’allotjament temporal, la formació professional en electricitat , perruqueria i fontaneria, l’ajuda a refugiats amb acord amb ACNUR, cursos d’alfabetització en conveni amb una associació de lluita contra l’analfabetisme que treballa amb el govern i l’ensenyament per a dones sobre l’entorn i eines d’emprenedoria en el que participen unes 400 dones.

 

El secretari general de l’entitat, Omar Charrik, va rebre personalment al grup de tècniques i es van mostrar molt acollidors, emplaçant-se a mantenir el contacte per tal de valorar futures col·laboracions.

Comparteix