La inauguració serà el divendres 31 de gener, a les 8 del vespre i les aquarel·les es podran veure a la Sala d’exposicions de Can Puget de l’1 al 23 de febrer de 2020

Per què ens fascina l'obra de Jordi Casany?

 

Tinc la percepció que, entre els motius que poblen les pintures de Jordi Casany, la naturalesa va guanyant protagonisme, força i intensitat any rere any. Una naturalesa que està en contacte i en diàleg permanent amb l'obra erigida per l'enginy i la mà de l'home i amb la qual estableix un diàleg, ara harmoniós ara conflictiu, ara de domini de l'una o de l'altra.

 

Un altre motiu pictòric dominant són les obres sorgides de la mà de l'home, carrers, cases, façanes, portes, finestres... en les quals Casany estima sobretot l'aparició de la decadència, la bellesa que es troba en la decadència de l'obra humana, generalment al costat de la potència creadora silenciosa, imparable i implacable de la naturalesa. Aquest diàleg es mostra especialment fructífer i és eminentment pictòric. Cap altra art podria mostrar-ne les qualitats visuals, tàctils i vitals.

 

La seva pintura, sempre harmoniosa, sempre assossegada, sempre lluminosa, té encara un altre protagonista essencial, la llum. Contemplant cadascun dels quadres teniu la sensació que podríeu dir quina hora del dia reflecteix, i és clar, i també pels motius que expressa, quina època de l'any.

Però hi ha més protagonistes, alguns tan evidents que passen desapercebuts, com ara el temps, el pas del temps que envelleix i aterra les obres humanes i deixa pas obert a la potència callada i progressivament devastadora de la naturalesa. 

 

Una pintura harmoniosa, dèiem, però també subliminalment dramàtica –i sincera, tot s'ha de dir: la fusta es desgasta i clivella, les parets s'escrostonen, els empedrats s'alcen, les arrels creixen i s'apoderen de la imatge i de la imaginació de l'espectador. Si les pintures de Casany tenen la força visual que tenen és perquè a través d'un ofici consolidat i d'una tècnica depurada exposen un acte dramàtic que es desenvolupa davant dels nostres ulls i que s'apodera del nostre imaginari.

Una pintura que, per més que busqui el motiu assossegador, tranquil·litzador, tòpic gairebé, no pot amagar la realitat profunda, la voluntat de viure de tota forma de vida, la vegetal i l'animal expressades directament, i la humana expressada indirectament a través de les seves obres.

Qui sap, finalment, quina forma de vida expressa la llum que il·lumina tot el drama que es desenvolupa en les boniques aquarel·les, tan complexes tècnicament i tan ben resoltes, de Jordi Casany.”  Miquel Tuneu.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Jordi Casany (Vic, 1968) va rebre formació a l’escola de dibuix i pintura Casa Masferrer de Vic, tutelat per l’aquarel·lista Josep Pagespetit, i també a l’acadèmia de pintura de Ferran Sanz de Vic. Des de llavors, ha fet diverses exposicions a la comarca d’Osona, al Ripollès i a l’Empordà, en localitats com ara Vic (Galeria Pericas, Galeria Sadurní, Galeria Articolor, Sala d’Art Bells Marc), Santa Eugènia de Berga, Centelles, Calldetenes, Santa Cecília de Voltregà, Sant Joan de les Abadesses i l’Escala. La seva última exposició va tenir lloc el darrer any a la Sala d’Exposicions d’El Casino de Vic.

 

La inauguració de l’exposició d’aquarel·les de Jordi Casany, tindrà lloc a la Sala d’exposicions de Can Puget (Baixada de la Fidela, 1-3), el divendres 31 de gener, a les 8 del vespre.

 

L’entrada a l’exposició és gratuïta i oberta a tota la ciutadania i es podrà visitar de l’1 al 23 de febrer de 2020 en horari de dijous a diumenge, de 18 h a 20 h.

Comparteix