Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Cerca
[Tancar]

23/9/2019

Exposició temporal ‘100 Anys de Gràfiques Manlleu: un projecte global, amb fort arrelament local’

A l’exposició es podrà veure una mostra del material gràfic històric de Gràfiques Manlleu, originalment Tipografia Manlleuenca, i d’antiga maquinària de l’impremta.

Gràfiques Manlleu celebra 100 anys d’història. Des del desembre de 1919, any de fundació de Tipografia Manlleuenca, es pot resseguir la història del segle XX a Manlleu a través dels milers i milers de pàgines i papers impresos per la impremta de la família Contijoch. Durant anys les màquines de la impremta del passeig de Sant Joan van anunciar naixements, comunions, matrimonis i la mort dels manlleuencs i manlleuenques; portaven la notícia de la pel·lícula de moda a l’Edison o al Garcia, el nou espectacle del Teatre Centre o el proper partit de màxima rivalitat del Manlleu; i també ens feien arribar en forma de publicacions periòdiques les notícies, cròniques, manifestos, poemes dels reporters i lletraferits locals.

A partir dels anys setanta del segle XX, el que era una impremta local d’èxit va començar el camí per convertir-se en una empresa global, amb clients globals. En un canvi d’estratègia va ampliar el seu radi d’acció i va iniciar projectes més ambiciosos gràcies a la modernització de la maquinària i l’organització. A finals del segle XX aquest canvi d’estratègia es va consolidar amb l’especialització en la impressió d’etiquetes del sector alimentari. El que en el seu origen fou una petita empresa de 4 o 5 treballadors, que entrava cada dia en forma de paper a les cases dels manlleuencs i manlleuenques, és ara una gran indústria amb el seu producte principal present a milions de cases del món.

L’exposició explica l’evolució històrica de Gràfiques Manlleu des de 1919 quan els Contijoch, cansaladers i matalassers al carrer Sant Pere, decideixen crear una impremta a Manlleu. S’explica sobretot mitjançant la utilització de material gràfic original de l’arxiu de l’empresa. A banda d’aquesta important col·lecció gràfica l’exposició recull una mostra d’antiga maquinària de la impremta conservada a les col·leccions del Museu del Ter i per la mateixa empresa. La major part d’aquesta maquinària ha estat restaurada amb motiu de l’exposició en col·laboració amb alumnes de 4t d’ESO de La Salle Manlleu en el marc del projecte Faig d’Aprenentatge Servei que el centre educatiu desenvolupa amb el museu.

La inauguració de l’exposició es farà el divendres 27 de setembre a les 20 hi comptarà amb la presència del President del Parlament de Catalunya, sr. Roger Torrent.

L’exposició es podrà veure del 27 de setembre fins al 24 de novembre, de dimarts a diumenge i festius de 10 a 14h.


Imatges relacionades

Museu ter expo Gràfiques Manlleu inaugura 27.09.2019

Data de modificació: 23/09/2019 15:15:12

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter