Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Cerca
[Tancar]

21/9/2017

Toni Molist de la Carnisseria Molist de Manlleu guanya el 1r Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional

Al concurs hi han participat 20 empreses procedents de les comarques de Barcelona (14), Girona (1) i Lleida (5). Els experts han puntuat les llonganisses valorant el seu aspecte extern i intern a més del gust, l’olor i el sabor.

L’entrega pública dels diplomes de les llonganisses premiades es farà el pròxim dissabte 23 de setembre, en el marc de la Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu, a l’escenari de les escales de la plaça Fra Bernadí, a les 19.30h.

La llonganissa elaborada per Toni Molist, de la Carnisseria Molist de Manlleu, ha estat la guanyadora del 1r Concurs Nacional de Llonganissa Tradicional. La Llonganissa de Producció Artesana elaborada per Josep M. Saborit, de la Carnisseria Xarcuteria Saborit de Calldetenes, ha estat la finalista.

La Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn, d’acord amb els seus objectius de promoció, foment i difusió dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya ha celebrat enguany el primer concurs nacional per escollir la millor Llonganissa Tradicional de Catalunya. Un esdeveniment que vol vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals, del foment de la innovació i la creativitat en els productors del nostre país.

L’entrega pública dels diplomes de les llonganisses premiades es farà el pròxim dissabte 23 de setembre, en el marc de la Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu, a l’escenari de les escales de la plaça Fra Bernadí, a les 19.30h.

Amb una participació de 20 empreses procedents de les comarques de Barcelona (14), Girona (1) i Lleida (5), les llonganisses s’han presentat amb les següents denominacions: llonganissa (11), llonganissa de pagès (7), xoriç (2) i de producció artesana (3)*.

En aquesta primera edició s’ha recollit bona part de les varietats de les llonganisses que s’elaboren arreu de Catalunya fent que la riquesa del nostre patrimoni gastronòmic i dels nostres productors hagi estat molt ben representada en el concurs.

 

DINÀMICA DEL CONCURS

Els 20 participants van aportar 3 unitats de les seves propostes en el moment de la seva inscripció a la Federació dels Oficis de la Carn i, durant el dilluns 18 de setembre, el jurat va procedir a fer el tast per tal d’escollir els premiats.

Pròsper Puig, Mestre artesà Cansalader – Xarcuter i Gran Mestre de la Confraria del Gras i el Magre va actuar com a president del jurat que va estar format per:

  • Josep Sucarrats, periodista gastronòmic i director de la Revista Cuina
  • Pep Palau, gastrònom, assessor, divulgador gastronòmic i fundador del Fòrum Gastronòmic
  • Pep Nogué, cuiner, professor de cuina i divulgador gastronòmic
  • Francesc Reina, Mestre Artesà Cansalader-Xarcuter i Confrare de Mèrit de la Confraria del Gras i el Magre
  • Ricard Julià, Joan Aliu, Josep Maria Dalmau i Josep Lluis Porté, Mestres Artesans Cansalader-Xarcuter, membres de la Taula de mestres de la Confraria del Gras i el Magre i representants dels Gremis de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

Els experts han puntuat les llonganisses valorant el seu aspecte extern i intern a més del gust, l’olor i el sabor, i ha estat el president de cada taula que ha ofert un tall a cada membre del jurat.

Josep Dolcet, director de l’Escola de la Fundació Oficis de la Carn i secretari del jurat ha destacat que accions com aquesta han de servir per estimular a tots els productors a una millora continuada del producte i per donar a conèixer els principals trets diferencials i de qualitat d’aquest producte tan tradicional al nostre país.

Les 9 llonganisses més puntuades han estat les finalistes i han passat a la segona ronda, on s’han escollit els 5 premiats: 1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials.

En la menció final s’han contemplat les corresponents denominacions específiques o noms consagrats en aquells productes que per raons geogràfiques o de procés reben alguna altra denominació arreu del territori català i, fins i tot, presenten unes característiques ben determinades, com ho són per exemple la Llonganissa, Languïssa, Llangonissa, Xolís, Xoriç, Llonganissa de pagès, Llonganissa de Vic IGP.*

 

GUANYADORS, FINALISTES I MENCIONS ESPECIALS:

Llonganissa guanyadora:

- Toni Molist - Carnisseria Molist de Manlleu. (Llonganissa)

Llonganissa finalista:

- Josep M. Saborit - Carnisseria Xarcuteria Saborit de Calldetenes.

(Producció artesana)

Mencions del jurat:

- Joan Soler - Ca la Isabel de Moià. (Llonganissa)

- Francesc Colom - Carnisseria Colom-Vila de Manlleu. (Llonganissa)

- Sergi Mas - Embotits Vall del Ges de Sant Pere de Torelló.

(Llonganissa)

 

El pròxim dissabte 23 de setembre a les 19.30h, en el marc de la Festa del Porc i la Cervesa, s’entregaran els premis als guanyadors. 

 

CONFRARIA DEL GRAS I MAGRE

La Confraria del Gras i Magre és una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 2005 en el marc de la Fundació Oficis de la Carn. En aquest hi participen mestres artesans carnissers, cansaladers i xarcuters de Catalunya, fins a arribar a un total de més d’un centenar d’associats que defensen i difonen les millors carns i els seus elaborats de la nostra terra, així com la seva qualitat, el valor nutritiu i la seva identitat social i cultural.

http://www.gremicarn.cat/revcms_render.aspx?l_n=noticia&b_p=block_noticia:ct_id:b3143145-130f-4b46-adce-b7475438df36;

 

* Noms i varietats de la llonganissa tradicional i altres conceptes de producte.

Llonganissa: Nom que de forma genèrica s’atorga a un embotit assecat i curat amb les següents característiques: de 35 a 60 mm de diàmetre i de llargada variable (de 25 a 60 cm), de secció més o menys arrodonida o plana, de pell llisa amb o sense floridura, que en el cas de ser-hi present pot donar una tonalitat blanca o lleugerament grisosa, floridura que intervé en el seu procés de maduració Presenta un tall rosat-vermellós intens, més fosc com més seca és la peça, amb punts de greix i, de vegades, grans sencers de pebre. S’elabora amb carn magra de porc, i greixos seleccionats que li aporten untuositat, amanida amb sal i pebre negre, sencer o mòlt. Un cop pastada la carn, es deixa reposar o s’emboteix directament en budell gruixut de porc o budell cular. Posteriorment es sotmesa a assecatge durant un període de temps variable.

Llonganissa de pagès: nom que se li dona a la llonganissa en diferents àmbits geogràfics i que s’identifica amb una variant de llonganissa igualment allargassada però de formes més rugoses i una secció al tall més irregular que li dona un aspecte més rústic.

Xolís: Embotit assecat i curat de la família de les llonganisses que s’elabora a les Zones del Pallars i la Ribagorça característic per la seva forma aplanada i la secció en forma de 8.

Xoriç: nom que rep la llonganissa en algunes comarques de Ponent i de l’interior de Tarragona. En cap moment porta pebre vermell.

Languïssa: nom que rep la llonganissa a la Val d’Aran.

Llangonissa: nom que rep la llonganissa a algunes comarques de Lleida i Tarragona.

Llonganissa de Vic IGP: nom que rep la llonganissa acreditada dins la IGP.

Llonganissa de producció ecològica: qualsevol dels productes anteriors elaborats mitjançant procediments i en establiments amb l’acreditació del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica).

Llonganissa artesana: qualsevol dels productes anteriors elaborat en una empresa artesana acreditada pel Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació.

 


Imatges relacionades

170921 concurs llonaganissa

Data de modificació: 21/09/2017 13:54:08

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter