El programa de la Diputació de Barcelona trasllada a l'aula els valors cooperatius de l'emprenedoria
Durant aquest trimestre s’ha posat en marxa la quarta edició a Manlleu del programa de Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE) de la Diputació en què participen algunes escoles de Manlleu, en concret, l’alumnat de 5è de primària i alguns de 6è que no van poder acabar el projecte durant el curs passat.
La situació actual de pandèmia ha provocat una adaptació del programa per tal de garantir les mesures d’higiene i seguretat en cada moment.
Un dels objectius del CuEmE és que l’alumnat treballi les diferents fases de constitució d’una empresa: escollir un nom, dissenyar un logotip, realitzar estudis de mercat i una campanya de màrqueting, elaborar productes i vendre’ls...
Una sèrie d’activitats que s’ha intentat mantenir tot i la situació de pandèmia. També es pretén que els estudiants coneguin exemples reals de cooperatives del territori, per això Sambucus ha fet xerrades als membres de les cooperatives escolars. A més de vincular diferents agents del territori perquè el projecte surti de l’aula.
En aquests moments algunes de les cooperatives creades per l’alumnat ja tenen nom: Ja t'ho faràs-17, Puig-Good!, Cooperativa Tots Units, Pompeu Kids, Societat Cooperativa Pompeu... i també han preparat el seu logotip. Alguns elaborats amb eines digitals o dibuixades a mà.
Entre les cooperatives més avançades s’han escollit els càrrecs de la junta: presidència, secretaria i tresoreria. Els nens i les nenes es han presentat les seves candidatures i en assemblea els companys/es els han votat.
Una part del procés consisteix a aconseguir un fictici CIF d’empresa, una tasca que es fa des de l’OPE. La setmana passada es va visitar l’escola Pompeu Fabra i es va explicar quina és la feina de l’ajuntament i els tràmits que s’hi poden fer.
La previsió és que aquest any es puguin utilitzar materials reciclats per a la fabricació de productes, per no haver de fer una gran inversió de capital i poder vendre els productes a preus ajustats.
Una de les últimes activitats, i també la més popular, era la venda de productes al mercat de la plaça Fra Bernadí. Encara està pendent de confirmar-se si es podrà fer o bé es busca alguna altra alternativa.