Nom empresa: Fundació Humanitària Dr. Trueta
Sector / Activitat: Inserció Sociolaboral de persones amb malaltia mental (+ 65% de disminució)
Nombre de treballadors/es: 21
Data creació: 23/10/1993
nuria@trueta.cat | www.trueta.cat
Entitat pensada i creada per actuar conjuntament en tres fronts alhora: el reaprofitament de medicaments, l’atenció a necessitats farmacològiques del Tercer Món i la possibilitat d’oferir inclusió social a persones amb malaltia mental, amb la feina de separar, classificar i reaprofitar medicaments sobrers dipositats en contenidors en els centres d’atenció primària (CAP).
Malauradament, la normativa actual no permet reaprofitar cap medicament. Però la Trueta participa en la separació i classificació de 8 tones mensuals de medicaments per tractar-los adequadament com a residus, a més de diversificar les activitats en la gestió de tòners, envasos, tèxtil, RAESS i la destrucció de documents confidencials. En la mateixa línia de reciclatge i disminució de residus, tenen una botiga de segona mà al número 123 de l’avinguda de Roma de Manlleu on s’hi pot trobar roba, complements, llibres, mobles i objectes de decoració a un preu simbòlic.
Elements diferencials, valor afegit
La reutilització i la recuperació de materials són activitats que per si mateixes tenen un vessant d’interès públic, atès que comporten una minimització en l’impacte ambiental i sovint també impliquen un estalvi econòmic. A l’activitat de gestió de residus, a més, s’hi pot afegir el vessant social, utilitzant els recursos per tirar endavant el projecte d’inclusió social que porten a terme des de l’any 1993.
Què aporta l’empresa a Manlleu
Amb la venda de roba i parament de la llar de segona mà a uns preus molt reduïts, afavorim que les persones residents al municipi de Manlleu amb dificultats econòmiques, puguin accedir a aquest tipus d’articles a un preu molt econòmic.
D’altra banda, l’actual creixement de la moda vintage, fa que siguin moltes, i variades, les persones que s’interessen per aquest tipus de botigues i que, per tant, es puguin adequar a diferents tipus de consumidors.
Projectes de futur
Amb el propòsit d’incentivar la inserció sociolaboral de persones amb malaltia mental, tenen previst engegar un projecte d’aprofitament del residu tèxtil, que més enllà de posar a la venda roba apta pel segon ús, aprofundeixi en la costura creativa amb la roba no apta per un segon ús i evitar que vagi a parar als abocadors.