INICI / Actualitat

23/3/2021

Jornada de Transferència d’Aprenentatges en Innovació Ocupacional

'Enxarxant aprenentatges' amb professionals dels serveis de promoció econòmica d’Osona, del Moianès, de la Garrotxa i del Ripollès

Durant l’any passat i el primer trimestre d’enguany, a l’OPE hem dut a terme diversos projectes emmarcats en la convocatòria del Programa de projectes innovadors i experimentals del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). La finalitat d’aquests projectes és respondre als nous reptes que planteja la situació socioeconòmica i ocupacional actual amb l’objectiu de crear i mantenir ocupació de qualitat, millorar l’activitat dels sectors productius estratègics generadors d’ocupació del territori i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desafavorides mitjançant la cooperació publicoprivada. Per què es consideren innovadors? Bàsicament perquè plantegen noves maneres de donar resposta a les necessitats detectades, perquè impliquen necessàriament la col·laboració entre els actors públics i privats, per les metodologies que utilitzen, pels resultats que s’espera obtenir, per l’enfocament adoptat i pels continguts proposats. Un dels aspectes bàsics que planteja aquest programa és que aquestes actuacions innovadores es transfereixin a d’altres agents del territori.

Amb aquest objectiu, el passat divendres vam dur a terme la jornada anomenada Enxarxant aprenentatges que va comptar amb l’assistència de professionals dels serveis de promoció econòmica d’Osona, del Moianès, de la Garrotxa i del Ripollès. La sessió de treball es va iniciar amb la xerrada Cures, innovació, ocupació i territori: el rol del servei públic a peu de carrer, a càrrec de Fernando Fantova, consultor especialitzat en gestió i intervenció social.

 

A la segona part de la jornada, es va fer una breu exposició de cada un de projectes duts a terme:

  • Dos d’aquests projectes, s’emmarquen en el sector sociosanitari. Un d’ells ha consistit a donar suport a la creació de la Xarxa de residència i centres de dia de la comarca d’Osona. Aquest projecte sorgeix de la necessitat de crear xarxa que el teixit empresarial sociosanitari va manifestar l’any 2019 a partir de la seva participació en l’organització de la 1a jornada del sector sociosanitari a Osona, anomenada Cuida’m.
  • L’altre projecte, dut a terme a la residència Aura de Manlleu, té com a objectiu aconseguir una millor estabilitat, eficiència i benestar emocional de les professionals que hi treballen mitjançant l’acompanyament d’una professional externa. La base d’aquest acompanyament és posar les persones al centre. Un altre projecte innovador exposat ha estat l’atenció integral oferta a persones que estan en situació d’atur. S’incideix no només en aspectes estrictament vinculats a la recerca de feina, sinó també en totes aquelles esferes de la vida de les persones (xarxa social, habitatge, salut...) treballant en xarxa amb entitats i serveis especialitzats.
  • Lligat a aquest projecte, també s’han dut a terme actuacions adreçades a persones amb especials dificultats d’inserció: s’ha donat suport a la creació de l’empresa d’inserció del TAC Osona, que ha generat 10 llocs de treball i s’han executat dues accions de formació i ocupació vinculades al reciclatge de roba i de mobiliari a càrrec de les entitats MaresMón i Osonament.
  • En col·laboració amb Manlleu Quatre s’ha dut a terme un projecte d’assessorament en implementació digital a 10 petites empreses i al centre especial de treball del TAC Osona, amb l’objectiu d’avançar-nos als efectes que la implementació de la Indústria 4.0 pot tenir en els diversos llocs de treball d’aquesta entitat.
  • El darrer projecte presentat és l’experiència d’una acció formativa en el sector de la fusteria duta a terme conjuntament amb l’empresa manlleuenca Espais DFusta. Aquesta empresa havia participat en el projecte de nous perfils professionals de l’any 2019 i aquest any ha obert les seves portes perquè 8 persones puguin introduir-se en aquest sector. La formació s’ha fet a la mateixa empresa i els docents han estat els propis treballadors. En acabar la formació, l’empresa contractarà un dels participants.
  • De la posada en comú dels projectes i del posterior debat, se’n deriven uns ingredients clau a l’hora de planificar i dissenyar projectes: és imprescindible el treball conjunt i la col·laboració entre l’administració pública i els agents privats (empreses, entitats...), cal posar les persones al centre dels projectes i dedicar-hi temps i atenció, el treball en xarxa és fonamental, cal donar suport als sectors estratègics que generen ocupació i respondre a les necessitats del nostre teixit empresarial, potenciant accions a mida que responguin d’una forma àgil i efectiva a les seves necessitats, ja siguin immediates com a llarg termini.

 

logos.JPG

enxarxant.png

Documentació adjunta

Comparteix