INICI / Notícies

10/11/2022

S’inicia una campanya per potenciar la recollida selectiva de roba i d’oli de cuina

Els dies 17 de novembre i 10 de desembre s’han programat dos tallers de confecció i manualitats per donar nous usos a la roba vella.

En el marc de la campanya SOBREN MOTIUS PER RECICLAR MÉS I MILLOR emmarcada en la lluita contra l’emergència climàtica que s'està duent a terme a la ciutat, des de l’Ajuntament s’han organitzat dos tallers formatius de confecció i manualitats per potenciar l’aprofitament de la roba vella. Aquests dos tallers són gratuïts i es faran els següents dies i hores:

  • Taller de confecció i reutilització de roba: dia 17 de novembre, a les 9h al Centre Cívic Frederica Montseny.
  • Taller de decoració nadalenca amb roba reciclada: dia 10 de desembre, de 16 a 19h a la Sala d’Exposicions de Can Puget.

Per participar-hi no cal inscripció prèvia.

En les properes setmanes es té previst duplicar les bústies de roba, de manera que a la ciutat n’hi hagin 20. I des de principis de mes també s’ha iniciat un nou servei de recollida de l’oli de cuina, amb la instal·lació de 10 contenidors expressos a diferents punts del nucli urbà. L’objectiu de tot plegat és potenciar la recuperació tant de la roba i complements en bon estat com de l’oli de cuina i apropar la recollida selectiva als diversos barris de la ciutat.

També s’ha iniciat una enquesta sobre la recollida d’aquests residus (veure l’enquesta a l’apartat d’enllaços relacionats). Aquesta enquesta estarà oberta fins a mitjans de desembre i totes les persones que hi participin entraran en el sorteig d’un lot de productes fets amb roba reciclada.

 

Totes aquestes accions, així com la instal·lació de les noves bústies i contenidors han estat possible gràcies a un ajut de l’Agència de Residus de Catalunya que compta amb el finançament de la Unió Europa, a través dels fons “Next Generation”, i del Govern d’Espanya, a través del “Plan de Recuperación, Tranformación y Resiliencia”.

 

D’una banda, la roba que la ciutadania diposita als contenidors taronges és recollida i classificada al taller de triatge que l'Associació Tapís té a Vic. Les peces de més qualitat i en més bon estat es posen a la venda a la botiga de segona mà "EL FIL" situada a la plaça dels Màrtirs de Vic. A la botiga, a banda de les persones clientes habituals, també s'hi fa l'entrega social de roba, a persones i famílies amb pocs recursos econòmics, ateses des de diverses entitats socials i ajuntaments amb qui s'ha establert un conveni de col·laboració. Les persones beneficiàries de la roba poden accedir a la botiga i agafar les peces acordades. Aquest servei vol dignificar l'accés a la roba, oferint la possibilitat d'escollir-la amb la mateixa qualitat que la de la resta de clients de la botiga i cadascú amb el seu estil.

El fet de poder gestionar el residu tèxtil i reutilitzar-lo presenta un doble benefici ambiental. Per una banda, donant una segona oportunitat a les peces de roba en bon estat, s'evita que es portin a incineradores o abocadors de residus. I per l'altra s'estalvia la generació de contaminació deguda a la producció i el transport de noves peces de roba, així com les matèries primeres necessàries en la fabricació de la roba.

La forma correcta d’aportar la roba que ja no s'utilitza als contenidors és a dins d'una bossa ben lligada, amb la roba neta i plegada. Les sabates han d'estar degudament aparellades. La roba que estigui en mal estat i no es pugui reutilitzar, caldrà dipositar-la a la fracció de resta.

D’altra banda, amb els 10 nous contenidors de recollida selectiva d’oli de cuina s’apropa el servei a la ciutadania ja que fins ara aquest residu només es podia dipositar a la deixalleria o al Mercat Municipal. En aquests nous contenidors l’oli s’hi ha de dipositar dins d’ampolles o garrafes de plàstic ben tapades.

Separar l'oli de cuina i reciclar-lo de manera correcta és fonamental per diferents motius:

  • L'oli presenta un elevat potencial de contaminació de l'aigua, ja que un sol litre d'oli pot arribar a contaminar 1000 litres d'aigua.
  • Si es tira l'oli a la pica potprovocar embussades i males olors als desguassos de casa.
  • Es redueixen els costos de tractament de l'aigua, ja que disminueixen les avaries a les plantes depuradores de les aigües residuals.
  • L'oli usat es pot fer servir per fer biodièsel, un combustible que pot fer servir qualsevol classe de vehicle dièsel i que produeix un 80% menys d'emissions que el dièsel convencional.

L’aprofitament de la roba en bon estat i el reciclatge de l’oli de cuina ens permet avançar a nivell local cap a escenaris de major sostenibilitat, contribuir a l’assoliment de l’ODS 12 “Consum i producció responsables” de l’Agenda 2030 i potenciar així l’economia circular.

Cartell roba web.jpg

Imatges relacionades

  • Cartell roba web.jpg

Enllaços relacionats

Comparteix