Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Cerca
[Tancar]

27/2/2019

Avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l’aire per partícules en suspensió PM10

Mentre duri aquesta situació es demana la col·laboració de la ciutadania per seguir diverses recomanacions.

A causa d’una intrusió de pols africana s’han registrat nivells moderats de  contaminació de l’aire per partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10). Entre els dies 22 i 26 de febrer s’han registrat nivells moderats d’aquestes partícules contaminants a diverses estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), inclosa la de Manlleu. Per aquest motiu la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya ha emès un avís preventiu de nivells moderats de contaminació de l’aire per partícules en suspensió PM10. A l’apartat de documentació adjunta podeu consultar l’informe tècnic d’avaluació dels nivells de contaminació de PM10 pel període comprès entre el dia 22/02/2019 i el 26/02/2019 a les 10h.

Mentre duri aquesta situació es demana la col·laboració de la ciutadania per seguir les següents recomanacions:

Recomanacions sanitàries

Es considera població especialment sensible a les partícules PM10 qualsevol persona amb problemes de cor o de pulmons, nadons, nens en edat preescolar i dones embarassades. Tanmateix, hi ha una sensibilitat individual a la contaminació atmosfèrica, per la qual cosa les persones sensibles no constitueixen un grup homogeni de la població i els símptomes poden variar segons la persona.

Es recomana a la població sensible:

 • Reduir l’exercici físic intens, especialment a l’exterior.
 • No modificar els desplaçaments habituals.

Recomanacions generals per reduir els nivells de PM10

 • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
 • Utilitzar el transport públic.
 • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
 • Utilitzar el cotxe compartit.
 • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
 • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
 • Regulació de la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i a l’hivern baixar-la.
 • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… evitant-ne purgues i arrancades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres de les mateixes.

Imatges relacionades

Avís preventiu PM10

Documentació adjunta

Data de modificació: 27/02/2019 08:22:54

Amb la col·laboració de:
 • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter