Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu

9/9/2016

Ajuntament de Manlleu i UVic-UCC concreten la integració del CERM a la universitat

L’acord d’integració l’han presentat aquest matí el rector, la presidenta de la FUB i l’alcalde de Manlleu. El conveni reforça el compromís de la UVic-UCC amb el territori, i dota Manlleu d’un centre de recerca universitari. El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) treballarà en estreta relació amb el Centre Tecnològic BETA de la Universitat, amb qui ja té diversos projectes en marxa.

L’Ajuntament de Manlleu i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya  han presentat aquest matí l’acord d’integració a la disciplina universitària del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), adscrit al Museu del Ter. Per una banda, el conveni reforça el compromís territorial de la UVic-UCC, que per primera vegada és present a Manlleu, i permet a la ciutat disposar d’un centre de recerca universitari. Per una altra banda, obre la porta a una major dinamització de la recerca i la transferència de coneixement de la Universitat, sobretot a través del Centre Tecnològic BETA – Xarxa TECNIO que treballarà en estreta col·laboració amb el CERM. 


Diversos projectes ja en marxa


Els dos organismes ja tenen projectes conjunts en marxa, que ha explicat la gestora del centre BETA, Laia Llenas, durant la presentació a la sala Segimon Serrallonga de la UVic. Entre d’altres, destaca el projecte INTCATCH, que desenvolupa noves estratègies i sistemes per monitoritzar la qualitat de l’aigua de rius i llacs i que compta amb el finançament d’Horitzó 2020, el major programa de recerca i innovació de la Unió Europea. El rol conjunt del CERM i la UVic-UCC en aquest projecte és provar i avaluar la tecnologia desenvolupada al Ter, i comparar els beneficis d’aquest sistema en relació amb els tradicionals. 


Els dos centres també comparteixen la planta de rius artificials inaugurada el novembre passat al Museu del Ter, unes instal·lacions exteriors, pioneres a l’Estat, que simulen un riu real i s’utilitzen en recerques molt diverses relacionades, principalment, amb el tractament de les aigües residuals i el seu impacte ecològic. Altres projectes contemplen el treball conjunt amb institucions com l’Agència Catalana de l’Aigua o empreses com Aigües Vic i Depuradores d’Osona. “Anar plegats ens dóna una força que abans no teníem, ja que els dos centres ens complementem molt bé, i per tant ens permet optar a més projectes de major dimensió amb moltes més garanties d’èxit”, ha explicat Llenas.  


L’acord inclou la cessió a la UVic-UCC de l’espai on el CERM desenvolupa la seva activitat, a la segona planta del Museu del Ter de Manlleu, perquè els investigadors hi puguin continuar treballant. També contempla la subrogació del personal del CERM –un total de quatre persones– a la Universitat i posa a disposició del CERM recursos de la Universitat com l’Oficina Tècnica d’Investigació i Transferència de Coneixement (OTRI) o la plataforma de divulgació científica U-Divulga. “Arribem a una massa crítica més gran i per tant podem abordar més i majors projectes”, ha dit Marc Ordeix, director del CERM. 


Compromís territorial i impuls a la recerca


El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña ha presidit l’acte i s’ha mostrat molt satisfet amb l’acord que, en paraules seves, “reforça el compromís territorial de la Universitat, en aquest cas amb Manlleu, i impulsa la recerca i la transferència de coneixement”. Segons Montaña, “aquest és un d’aquells bons acords en què totes les parts hi surten guanyant i que són coherents amb la realitat i les fortaleses de cada institució”.


L’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha dit que l’acord és “una suma positiva per totes dues parts i una oportunitat que garanteix l’estabilitat del CERM” i ha posat èmfasi en el fet que el d’avui ha de ser el primer pas d’una col·laboració a més llarg termini. Per la seva banda la presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, també ha incidit en el fet que en aquest conveni conflueixen dos dels pilars estratègics de la Universitat, “la investigació i el desplegament territorial”. Segons Erra, l'acord "permet fer-nos forts al territori i consolidar la recerca a la Catalunya Central".


El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) va donar llum verda a la integració del CERM a la UVic-UCC el passat 30 de juny. La mateixa setmana el ple municipal de Manlleu també va aprovar la signatura del conveni, que es va rubricar a finals del juliol passat i va entrar en vigor l’1 de setembre, amb una durada inicial de tres anys prorrogables.    


Imatges relacionades

160909 traspàs_CERM

Data de modificació: 09/09/2016 15:01:12

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter