Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu

26/4/2018

Nombrosa assistència a la conferència “Dones que afronten la islamofòbia i els masclismes com a feministes musulmanes”

Unes 40 persones van assistir el passat dissabte a la conferència “Dones que afronten la islamofòbia i els masclismes com a feministes musulmanes” a càrrec de Naima El Akil, advocada i periodista, i Yaratullah Monturiol i Virgili, islamòloga, escriptora i membre del Consell Assessor per la Diversitat Cultural del Govern de la Generalitat de Catalunya.

El dissabte 21 d’abril, al Casal Cívic Frederica Montseny de Manlleu, unes 40 persones van assistir a la conferència “Dones que afronten la islamofòbia i els masclismes com a feministes musulmanes” organitzada per vàries organitzacions, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Manlleu. 

Les ponents van ser Naima El Akil, advocada i periodista i Yaratullah Monturiol i Virgili, islamòloga, escriptora i membre del Consell  Assessor per la Diversitat Cultural del Govern de la Generalitat de Catalunya. L’acte va estar moderat per Núria Mata, Psicòloga de la Intervenció psicosocial i directora del centre DiverPsitat de Vic. 

Durant dues hores es va fer un repàs de la situació de la dona musulmana, que sovint es troba que són els “experts” els que diuen el que la dona musulmana pensa. Algunes reflexions que es van fer: 

“Els estereotips indueixen a la creença que són víctimes del masclisme i de la islamofòbia. Actualment  hi ha un moviment de dones, en molts països, que lluiten per ser elles mateixes, que prenen decisions, que tenen formació i que senten el que volen viure i ho fan explícit”. Les ponents van insistir que cal sortir del victimisme, que és un repte personal però també una presa de consciència  de la societat, que cal que modifiqui en positiu la mirada cap a elles. 

Totes dues conferenciants coincideixen en “l’estigmatització que s’ha fet de tots els musulmans a partir dels atacs terroristes, conclouen que han atacat a tot tipus de persones, tinguin les creences que tinguin,  especialment en els països que estan en guerra i on hi ha una majoria de població musulmana”. 

També van remarcar que “la diversitat no es veu encara com un valor positiu. Trencar els estereotips connectant amb la pluralitat de  les persones, conèixer-les, veure i viure el que tenim en comú i poder dir cadascú el que pensa sense por a la diferència, d’ igual a igual, és un progrés necessari per la convivència a la nostra societat.” 

Reconeixent que les ciències islàmiques estan dominades pels homes, les dues ponents van animar a llegir l’Alcorà, el qual defineixen “com avançat al seu temps, ja que manifesta la igualtat entre l’home i la dona”. Finalment van definir diferents preceptes de l’islam: Adab, cortesia; Ihsan, bon tracte amb els altres; Nia, intenció en una bona acció sincera, conceptes que afavoreixen la convivència.


Imatges relacionades

180425 conferència dones feministes musulmanes.jpg

Data de modificació: 26/04/2018 14:38:54

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter