Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu

1/9/2017

Can Puget acull l’exposició “Aquarel·les”, de Ramon Puntí, obres que mostren paisatges de Manlleu, Osona, la Garrotxa i el Baix Empordà.

L’exposició s´inaugurarà el divendres dia 15 de setembre a les 8 del vespre i es podrà visitar de dijous a diumenge de 6 a 8 del vespre, del 16 de setembre fins al 8 d´octubre de 2017.

L´exposició “AQUAREL·LES”, que presenta Ramon Puntí a la sala d’exposicions de Can Puget, aplega una trentena d’obres, fetes amb la difícil tècnica de l’aiguada, que ens mostren paisatges principalment de Manlleu, Osona, la Garrotxa i el Baix Empordà.

Es tracta d’aquarel·les fetes a peu de cavallet, a l’aire lliure, en íntim contacte amb la naturalesa, en les que l’artista capta perfectament l’essència d’un paisatge fugint dels detalls que treuen força expressiva a un quadre.

L’obra de Ramon Puntí es figurativa, interpretant, però, el paisatge a la seva manera, seguint l’escola dels grans aquarel·listes catalans: Reig, Lloveras, Fresquet i sobretot Ceferino Olivé.

L’exposició “Aquarel·les” s’inaugurarà el divendres dia 15 de setembre a les 8 del vespre a la sala d’exposicions de Can Puget, Baixada de la Fidela, 1-3, i restarà oberta de dijous a diumenge de 6 a 8 del vespre, del 16 de setembre fins al 8 d´octubre de 2017.

Més informació: Ramon Puntí Costa punticosta@gmail.com i 670 247 638

 

Biografia artística  de Ramon Puntí Costa (1941)

Els primers passos d’aprenentatge són amb l´avi Pere Puntí Terra i el pare Salvador Puntí Puntí, escultors i mestres de dibuix: classes de dibuix amb còpia de models de guix i algunes sortides amb alumnes a diferents llocs de la Plana per dibuixar al natural. Inicis de dibuix amb llapis i també amb “plumilla” i tinta xina. Dibuixos fets per regalar amb motiu del sant de familiars (un costum encomanat pel pare i l´avi).

Durant l’època d’estudis als “Hermanos Maristas” i a Sant Miquel, faig dibuix acadèmic, obtenint sempre les millors notes.

Durant els anys d’estada a Barcelona (1961-1970) i posterior estada a Manlleu, no vaig mantenir cap mena d´activitat artística fins a l’any 1985, any en què vaig interessar-me per l’aquarel.la, comprant llibres i material per fer pràctiques autodidactes amb resultats més aviat magres. Contacto amb el pintor professional Isern Puntí, antic alumne del pare, per assistir a les sessions de pintura a l’aire lliure els dissabtes al matí, per molts indrets de la Plana. El Sr. Isern, bon aquarel·lista i excel·lent professor, m’ensenya les bases de la pintura a l’aquarel.la i és el que em fa néixer la vocació d’aquarel·lista a l’aire lliure que he mantingut fins a l´actualitat.

A mitjans dels anys noranta (1995), i a través del company Generó de Manlleu, contacto amb “El Cloquer”, agrupació artística de Vic i comarca, amb local al carrer de la Ramada, a les golfes, on hi havia la desapareguda impremta Anglada. Allà només es practica el dibuix o pintura amb model nu femení, sense cap norma ni mestratge, seguint cadascú el seu estil. Destaquen entre els socis l’escultor Seguranyes, els germans Brugulat (els dos havien estat alumnes de l’avi), el Sr. Serra, en Lluís Vilaró, en Giramé i els companys de Manlleu: Generó, Anglada, Josep Ramon, Caballero i Parés. Des del primer moment em dono compte de la gran dificultat del dibuix de figura al natural, practicant, però amb perseverança els dimarts, els dimecres i els dijous, de 8 a 10 del vespre al local de l’associació i utilitzant llapis, pastell i aquarel·la.

Des de l’any 1985, he continuat fent aquarel·les a l’aire lliure, de temes i paisatges de la Plana, de la Garrotxa i del Baix Empordà. Una vegada vaig deixar d’anar amb el Sr. Isern, he pintat sol i moltes vegades amb amics pintors de Vic, Manlleu i Taradell, fent sortides periòdiques els dissabtes al matí per esmorzar, fer tertúlia i pintar. Actualment continuo sortint a pintar els dissabtes amb la colla d´en Trilla (la Colla de l’Orujo), i també faig aquarel·la d´estudi, paisatges i retrats. Però és en el paisatge a l’aire lliure on em trobo més còmode i on he aconseguit els millors quadres segons la meva opinió.

Al principi vaig seguir els consells dels llibres de l’editorial Parramon sobre la pràctica de l’aquarel·la, més endavant vaig començar a pintar més seriosament amb l’Isern Puntí i finalment he continuat tot sol intentat fer una aquarel·la ràpida, espontània, utilitzant tamanys grans (50x70 o 50x65) que obliguen a utilitzar pinzells grossos, captant l’essència d´un paisatge i fugint dels detalls que treuen força a un quadre. Des d’un principi em vaig enamorar de les aquarel·les d’en Guillem Fresquet, però sobretot de l’obra d’en Ceferino Olivé, que ha estat i és el meu referent com a aquarel·lista. La visió d´algunes de les seves aquarel·les m´ha arribat a produir un verdader xoc emocional i artístic. Encara que és un pintor impossible d’imitar, quan tinc problemes al pintar una aquarel·la sempre em pregunto com ho hauria solucionat el gran Ceferino.

Els meus aquarel·listes preferits de casa nostra són en Ceferino Olivé, en Guillem Fresquet, en Frederic Lloveras i en Martínez Lozano. D´altra banda m´interessen molt el aquarel·listes anglesos, sobretot Turner, els impressionistes francesos, els americans Reid i Sargent i tota l’obra dels pintors de casa nostra Fortuny, Sorolla, Gimeno, Mir i Meifren.

He fet diferents exposicions individuals a Vic i a Manlleu, amb molt bona acollida per part del públic, i he participat en nombroses exposicions col·lectives d´El Cloquer a Vic (1995 a 2004); col·lectiva al Col·legi d’Advocats de Barcelona (1993 i 1994); col·lectiva d’aquarel·listes a Taradell (1995); col·lectiva a la Sala Pericas de Vic (1996); col·lectiva de “Tendències Art d’Osona” a Anglès (1997); col·lectiva d’aquarel·listes d´Osona a Centelles (1999 i 2007); col·lectiva de Festa Major (1994 a 2011 a Manlleu); Saló de Primavera (2007 a 2012) a Manlleu; Mostra de Tardor (2002 i 2004) a Manlleu; col·lectiva sobre Paisatges Verdaguerians a Manlleu (2002); col·lectiva “El Ter 25 anys pintant” a Manlleu (2011); col·lectiva a Pézenas (2016); col·lectiva a Sant Quirze de Besora (2016).

També he participat en nombrosos concursos de pintura ràpida amb obra premiada a Sant Julià de Vilatorta, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Manlleu i Roda de Ter.


Imatges relacionades

Cartell aquarel.les

Data de modificació: 01/09/2017 14:35:31

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter