Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu

28/8/2017

La comunitat musulmana de Manlleu celebra la Festa del Xai

El dia 1 de setembre els practicants de la religió musulmana celebren la “Festa del xai”, o ”Festa del Sacrifici” (Aid al Adha). Aquesta és una de les dues festes principals del calendari islàmic.

El proper divendres dia 1 de setembre, els practicants de la religió musulmana, celebren la “Festa del xai” o ”Festa del Sacrifici” (Aid al Adha). La “festa del xai” commemora l’episodi de l’Alcorà (i també de la Bíblia) en que Déu, ordena en un somni al profeta Ibrahim (Abraham) que sacrifiqui al seu fill. Quan estava a punt d’executar aquesta ordre, Déu l’aturà i va fer que substituís el seu fill  per un xai com a objecte ofrena. 

La festa s’inicia amb l’oració, poc després de la sortida del sol, una pregària que acostuma a esdevenir una de les més multitudinàries de tot l’any. 

Aquesta celebració es coneix popularment per la “festa del xai” perquè habitualment en aquesta diada es sacrifica aquest animal i es fa un àpat. De l’animal sacrificat, la tradició diu que la família només se n’ha de quedar una tercera part. La resta ha de ser repartida entre les persones necessitades i entre veïns, amics i coneguts. La “festa del xai” és una ocasió per retrobar-se amb familiars, amics, fer regals als infants i ajudar a persones necessitades. 

Cal assenyalar que la “Festa del Sacrifici” coincideix cada any amb el Hahj, el pelegrinatge que any rere any milions de musulmans emprenen cap a la ciutat de la Meca, i que constitueix un dels cinc pilars o preceptes fonamentals de l’Islam.

 


Data de modificació: 29/08/2017 14:46:39

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter