Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Cerca
[Tancar]

20/3/2017

Can Puget acull una exposició amb motiu dels 50 anys del pelegrinatge a Lourdes (França)

La inauguració de l’exposició, formada pels 50 cartells, fotografies i altres elements relacionats amb el pelegrinatge, tindrà lloc el proper divendres dia 24 de març, a les 8 del vespre. L’acte inaugural comptarà amb la participació i actuació del músic i artista Constan Fernández, i l’exposició es podrà visitar del 25 de març fins al 9 d’abril de 2017.

L’exposició amb motiu dels 50 anys del pelegrinatge a Lourdes, França, està formada pels 50 cartells que feien i fan la crida i l'anunci de les inscripcions per cada peregrinació. També hi haurà 59 fotografies en les quals apareixen els malalts, els voluntaris i els pelegrins que han assistit any rere any amb la mateixa il·lusió de sempre al pelegrinatge, i diverses fotografies de diferents actes programats. Acompanyen aquesta exposició els vestits dels voluntaris, tal com anaven vestits abans i en l’actualitat i altres elements: una cadira de rodes, una llitera per transportar els malalts en el tren, també hi ha un carro denominat "el carro xino" que té la funció de transportar els malalts amb problemes de mobilitat pels llocs del Santuari de Lourdes, uns ciris "les torxes" per la processó de les torxes del vespre, medalles, i altres elements relacionats amb el pelegrinatge. 

El visitant podrà gaudir també de les pintures de l’artista olotí Rafel d’Olot, pintura per a persones amb discapacitat visual. La pintura d’en Rafel d’Olot és pintura per observar mirant i també tocant. 

Organitza l’exposició l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes, moviment d'església laic que va néixer el 1967 per la força i la fe d'uns homes i dones, que després de viure aquesta experiència en la seva pròpia pell, es van endinsar en aquesta aventura, la d'acompanyar a Lourdes (França) a totes aquelles persones que, per motius de salut o econòmics, no podien fer sols aquell llarg viatge. 

Aquest any 2017 és un any especial per l'Hospitalitat, ja que es celebra el 50è Pelegrinatge. L'Hospitalitat és una entitat viva que a més de la peregrinació a Lourdes realitza més activitats al llarg de l'any: sortides culturals, colònies d'estiu, pastorets i col·laboracions en diferents actes religiosos o socioculturals. 

La inauguració de l’exposició amb motiu dels 50 anys del pelegrinatge a Lourdes tindrà lloc a la sala d’exposicions de Can Puget (baixada de la Fidela, 1-3), el divendres 24 de març, a les 8 del vespre. L’exposició es podrà visitar a del 25 de març fins al 9 d’abril de 2017, de dijous a diumenge de 6 a 8 del vespre. 

Per a més informació podeu contactar amb: 

Andreu Prat Torner, responsable a Manlleu / 636 65 25 25

www.hospitalitatvicsolsona.org  

Rafel d'Olot, artista i pintor / 676 988 036

www.rafeldolot.com http://rafeldolot.blogspot.com 

 

Rafel d'Olot, artista i pintor 

Rafel neix al carrer de Sant Rafel de la ciutat d'Olot, el gener de 1970. 

La marcada inquietud per la pintura ja destaca des de la seva infància. A la dècada dels 80 comença els primers estudis a l'Escola Municipal de Belles Arts i Oficis d'Olot, època en que rep classes dels professors Carlos Aulí i Lluís Soler, sota la direcció de Joan Vila Montcau. 

La seva vida laboral va adquirir un altre caire, encara que sempre ha anat profundament relacionada amb el món de la pintura i de l'art. El 1998 entra a l'Escola Municipal de Belles Arts de Sant Joan les Fonts on cursa estudis durant una dècada aprofundint en les diverses tècniques de dibuix i de pintura. L’any 2008 deixa aquesta escola per cursar diversos estudis superiors i submergir-se de ple en el retrobament amb el seu estil. Tot amb gran èxit i plenitud. Actualment els seus treballs artístics es converteixen en un evident i ben aconseguit estil propi, basat en els volums, les textures i els agradables colors que proporcionen la seva estimada terra, la Garrotxa, comarca de Girona. 

Definició de la Tiflologia i la pintura Tiflològica 

La Tiflología és la ciència que estudia les condicions i els problemes de les persones amb discapacitat visual (cecs i deficients visuals), per tal d'identificar la forma d'aplicar la seva plena integració social i cultural. El terme Tiflologia consisteix en les paraules tiflo- (de "a cegues" els typhlós grec) i-gia. 

Va aparèixer a Itàlia a mitjans de la dècada del 1940 i originalment significava la disciplina que estudia les condicions i problemes dels cecs, sobretot en relació amb la seva integració en el món del treball. Des de la segona meitat dels anys vuitanta, la definició de Tiflologia també s'estén a l'estudi de les condicions i els problemes de les persones amb baixa visió, ja no només fa referència únicament a l'ocupació, sinó a les diferents àrees i situacions, com l'estudi, l'oci i la vida domèstica. 

L'originalitat de les obres de Rafel d'Olot, ve donada perquè són pintures altament cridaneres per al públic global i al mateix temps, aquestes peces són accessibles al tacte, capacitades per a ser observades per les persones cegues o amb visibilitat limitada, i per tant, tiflològiques. 

Com sorgeix la idea de la pintura per a persones cegues. 

Era pare de dos fills, l'Arnau de 14 anys i la Tura de 14 mesos. Actualment també tinc una tercera filla, la Núria. 

El meu fill Arnau, sempre em donava la seva opinió sobre les obres que veia per l'estudi, i fins i tot de vegades, s'ha quedat amb alguna. La meva filla Tura, portava unes setmanes començant a caminar, i es limitava a tocar-ho tot, només tocar-ho tot. I és just aquí on vam trobar el principi d'aquesta aventura. 

Tothom qui hagi visitat l'estudi d'un pintor, haurà comprovat que les obres tenen vida pròpia, formen una comunitat i estan organitzades per racons, o per terra apilades les unes sobre les altres com si d'una gran família es tractés. Justament, en una obra que sobresortia per sobre de les altres, va arribar la petita Tura i es submergir plenament utilitzant simplement les mans, seguint els punts i les línies i emetent un expressiu so de satisfacció. Tura va ser captivada per l'obra, i només tenia 14 mesos. 

Aquí em vaig preguntar què va ser el què ella havia notat en l'obra i perquè la tocava minuciosament. Ella acabava de tenir una experiència tàctil sensacional i única fins al moment. Amb el seu tacte, i sense haver vist abans un bosc, ella notava les arrels d'aquells arbres, i el gruix d'aquelles branques que acaronaven aquell cel lluminós i net. 

En aquest moment, em va passar pel cap que l'obra podria ser observada fins i tot, amb els ulls tancats, i, és aquí on comença l’autèntica bogeria. 

Clarament, observo que estic innovant en l'elaboració d'un estil pictòric capaç d'arribar a les ànimes de persones que no utilitzen la vista. Aquí, he trobat la adequació entre el contingut i la forma. D'aquí sortirà una nova visió de la realitat, una visió tàctil i inusual fins al moment tant per a cecs infantils, com per a cecs adults i també, per a un públic en general. 

En poc temps, estic convençut que la humanitat guanyarà terreny a la foscor que de vegades sembla envoltar-nos. Ara, amb el descobriment d'aquest nou estil pictòric s'assoleix l'inassolible fins al moment. S'obté un nou nexe del poder sobre la naturalesa, un poder potencialment il·limitat obert a la ment de l'espectador visual, i també tàctil.

Aquest descobriment constitueix una de les arrels de la màgia i, per tant, un avenç en el món de l'art. Dedicat als nens del món, adults del demà. 

Concepte final 

Poder ajudar a persones que en la vida social, tenen dificultats visuals i al mateix temps poder gaudir de l'art, així aconseguint que tots siguem una mica més iguals.

 


Data de modificació: 20/03/2017 14:08:51

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter