Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu

16/3/2017

Toni Coromina presenta a Manlleu el seu llibre “El Bisbe Ludòpata i altres contes”

La presentació anirà a càrrec de Toni Coromina, autor del llibre, i Pep Palau, gastrònom, i serà el dijous 23 de març a les 8 del vespre a la sala d’exposicions de Can Puget.

El proper dijous dia 23 de març a les 8 del vespre tindrà lloc la presentació del llibre de Toni Coromina “El Bisbe Ludòpata i altres contes”, publicat per Témenos Edicions (Col·lecció Argumenta) el febrer de 2016.

El llibre és un recull de relats escrits entre l’any 1999 i el 2016. Tots tenen en comú el mateix marc geogràfic, Balafiu, una població imaginària que pot associar-se amb qualsevol ciutat mitjana de la Catalunya interior. Cada relat se situa en èpoques molt diverses i extenses en el calendari: des de les acaballes de la Guerra Civil fins al futur més immediat (2022).

“El bisbe ludòpata”, el conte que dóna nom al títol, recrea les contradiccions d’un clergue que es debat entre la fermesa de la seva fe, la superstició, la creença en el destí i la ludopatia.

“Amor de Gendre” és una aproximació jocosa als tradicionals vodevils teatrals sobre l’amor i els mals entesos que acostumen a representar els grups de teatre d’aficionats a les festes de barriada, un entreteniment farcit d’embolics i sorpreses inesperades.

A “Els desnonats de can Seixanta”, un artista caigut en la indigència rememora des d’un llit de cartrons improvisat al carrer, la seva època de joventut i l’alegria que durant els anys setanta regnava al Cafè de Balafiu, un establiment singular que aglutinava la bohèmia local i tota mena de personatges histriònics.

“El botiguer”, que inicialment havia de ser el text d’una òpera, és la trista història d’un comerciant decadent i envejós que en plena crisi troba com única sortida a la davallada, l’engany amorós per conquerir el cor de la filla d’un empresari puixant de la competència.

“Les gòtiques” busca l’origen del sobrenom de dues bessones molt modernes i criticades al poble, però que amb els anys han assolit una bona posició social.

Finalment, “Teodor Mistral”, té el seu origen en la traducció lliure que va fer l’autor del llibret de l’òpera “Orfeu” de Monteverdi, i que posteriorment va passar a constituir la columna dorsal del relat, una metàfora sobre el poder de la música i una recreació actual del mite d’Orfeu.

Fragment del pròleg de Biel Barnils: 

“Una nova proposta de narrativa de ficció d’en Toni Coromina, després de A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites, que m’imagino jugant a caramboles al billar francès de Can Seixanta, rodejat d’una “mescla de hippies, àcrates, bromistes, catalanistes i antifranquistes”. I rient, sobretot rient, del mort i de qui el vetlla. Aquest recull de contes estan amanits de bon humor, l’humor foteta que ens té acostumats el seu autor, imprescindible per sobreviure entre ortodòxies i estirabots, ordenances municipals i gestors culturals. Un humor que, a vegades amb punt de mira i a vegades sense, descriu el món del seu autor i un bon tros del nostre”.

Toni Coromina i Pou (Vic, 1955)

Escriptor i periodista. Fotògraf aficionat. Té dos fills. Des de 1987 col·labora en diversos mitjans osonencs (El 9 Nou, TVO, La Marxa, El Ter i Osona.com (Nació Digital). Co-autor amb Albert Om del llibre Rebotiga d'Il·lustres (Premsa d'Osona 1989). Editor de la revista El Pardal Moderat (Vic (1991-1992). Ha publicat El que la sigue la persigue, la biografia del grup musical El Ultimo de la Fila (Editorial Can, 1995). Guionista d’humor a Ràdio 4 i a Rac1 (1996-1998). Autor del llibre Cafè Vic,  retrat d’una generació de rebels i bromistes (Ajuntament de Vic - Eumo Editorial, 2007). Autor de la novel·la A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites (Témenos Edicions, 2014). Autor del llibre Òxid de Boira, col•lectiu d’artistes dels anys 70 a Vic (Editat per Galeria El Carme, 2016). Col·laborador de La Vanguardia (des de 1991), on durant 10 anys va escriure els guions de la vinyeta editorial Ventura & Coromina; actualment hi publica articles d’opinió i treballs a Cultura i Viure.


Imatges relacionades

170316 llibre_Toni_Coromina

Data de modificació: 16/03/2017 13:26:32

CERCADOR

Cerca de continguts, preguntes, etc
Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter