Logotip de l'Ajuntament de Manlleu
Logotip de l'Ajuntament de Manlleu Logotip de l'Ajuntament de Manlleu

23/2/2017

Durant tot el mes de març les nenes seran protagonistes de diversos actes a la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA i al Museu del Ter

De l’1 al 31 de març l’exposició “Per ser nena” revisarà el paper de les nenes al llarg de la història. En paral·lel s’organitzen xerrades i presentacions complementàries a l’exposició.

De l’1 al 31 de març de 2017 l’exposició “Per ser nena” es podrà visitar a la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA. Aquesta exposició ha estat organitzada per Tàcita Muta, Grup d’Estudis de Dona i Gènere a l’Antiguitat, i és una mostra de les investigacions que diversos grups de recerca de la Universitat de Barcelona han dut a terme per renovar perspectives teòriques i conceptuals, amb la voluntat de reconèixer a les nenes l'estatut de protagonistes en l'esdevenir històric, amb veu pròpia. Cristina Yúfera, de Tàcita Muta, i Georgina Rabassó, del Seminari Filosofia i Gènere, són les comissàries d'aquesta exposició.

Al llarg de la història, els infants en general i les nenes en particular s’han caracteritzat per la invisibilitat. Si les dones han estat discriminades, les nenes ho han estat doblement: per ser petites i per viure en un cos femení. Malauradament, aquesta situació es repeteix avui en dia, en més o menys mesura, arreu del planeta.

L’exposició s’ha fet amb la col·laboració de diverses empreses i institucions: Novatilu, Universitat de Barcelona, Institut Català de les Dones, Generalitat de Catalunya i Unicef. L’exposició i la resta d’actes que s’organitzen en paral·lel s’inclouen també en el conjunt d’activitats que entitats i institucions de Manlleu han preparat per commemorar el Dia Internacional de les Dones, coordinat des del SIAD Manlleu.

La Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA i el Museu del Ter han preparat un conjunt d’actes per acompanyar aquesta exposició: 

  • Conferència inaugural: “Ser nena a l’antiga Grècia”

A càrrec de Dolors Molas Font, doctora en Història antiga per la Universitat de Barcelona. Es comptarà amb la presència de les comissàries de l’exposició “Per ser nena”.

Data: 3 de març,  a les 19.30h. Lloc: Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA. 

  • Presentació del llibre Argelagues, de Gemma Ruiz

Amb la presència de l’autora. Resum: Tres dones lluiten, al llarg del segle XX, per obrir-se camí en el món laboral de les  fàbriques tèxtils del Vallès i per tirar endavant la família.

Data: 8 de març, a les 20 h. Lloc: Museu del Ter. 

  • Conferència:  "Una infància entre telers”

Nenes treballadores del tèxtil", a càrrec d’Àngels Caba Gusi, historiadora i professora d’institut.

Data: 16 de març, a les 19.30h.  Lloc: Museu del Ter 

  • Hora del conte: "No tenen remei"

A càrrec de Lídia Clua. Resum:  has vist com corren? I com canten? I pitjor, com juguen, salten i ballen! Vols dir que no estan boges? Potser és que les nenes d'aquestes contes són així i no tenen remei...

Data: Dissabte, 25 de març a les 12h. A la Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA.

 

Més informació: Núria Silvestre Gusí, Biblioteca Municipal de Manlleu BBVA. Tel. 938511486 silvestregn@diba.cat / Carles Garcia Hermosilla, Museu del Ter. Tel. 938515176 info@museudelter.cat


Imatges relacionades

170223 ser nena grecia
170223 infancia entre telers
170223 hora conte nenes

Data de modificació: 23/02/2017 13:21:23

Amb la col·laboració de:
  • Logo de la Diputació de Barcelona

manlleu, capital del Ter