+34 93 851 55 93 cultura@manlleu.cat

Sant Jaume de Vilamontà

La destral procedeix de l’entorn de l’ermita de Sant Jaume de Vilamontà.

ÈPOCA

Prehistòria

PERÍODE

Neolític (5000 – 2200 aC)

TIPUS

Troballa fortuïta

PROCEDÈNCIA DE LES FONTS/RECERCA

Segons Esteve Gaja (1976), la troballa d’una destral neolítica de pedra polida i la documentació d’una construcció megalítica al Serrat del Puig, avui desapareguda, són les proves de la presència de grups humans en el territori manlleuenc a l’època neolítica.

DESCRIPCIÓ

En el llibre Prehistòria Catalana (1919), Pere Bosch Gimpera esmenta Manlleu entre les 287 poblacions on s’han trobat destrals de pedra, testimonis d’un poblament neolític. Així, segons el prehistoriador, aquesta destral indicaria que en el terme manlleuenc hi va haver-hi ocupació humana durant el neolític. La presència de la destral es pot relacionar amb una de les característiques més importants del neolític, que és la transformació socioeconòmica i tècnica de les poblacions, les quals canviaren el seu sistema de vida basat en la cacera i la recol·lecció per un altre sistema de tipus agrícola i ramader. Aquest fet comportà la progressiva sedentarització i l’augment demogràfic, així com innovacions tècniques amb l’aparició de noves eines i utensilis i la utilització de la tècnica del polit per a la confecció de destrals, aixes, aixades, etc. Són precisament eines d’aquesta mena les que s’han trobat de forma aïllada en el terme de Manlleu, com ara l’exemplar procedent de l’entorn de Sant Jaume de Vilamontà.

MATERIALS ARQUEOLÒGICS

Destral de pedra polida

LLOCS DE CONSERVACIO DE RESTES

Museu Episcopal de Vic

BIBLIOGRAFIA

Molist, M. (1990). “De la prehistòria a la història antiga”. A:  Manlleu. Aproximació a la història, l’entorn, l’economia i l’estructura territorial. Vic: Eumo Editorial; Ajuntament de Manlleu (L’entorn; 15)

 

Bosch Gimpera, P. (1919). Prehistòria Catalana. Barcelona: Editorial Catalana.

 

Gaja i Molist, E. (1976). Història de Manlleu. Barcelona: Jaime Libros; Caixa d’Estalvis Comarcal de Manlleu

 

Molist, M. (1986). “Primeres ocupacions humanes”. A: Testimonis materials de la història de Manlleu. Manlleu: Museu de Manlleu

On està localitzat aquest jaciment?

Galeria d'imatges

Clica sobre la foto per veure la galeria en mode pantalla completa

Hi col·laboren:
Disseny: Badabadoc Comunicació Programació: ciclick · web solutions Avis legal · Crèdits · Copyright 2017
Destral de pedra polida amb traces d’ús, adscrita al període neolític. Procedeix de l’entorn de Sant Jaume de Vilamontà. MEV4292.

Destral de pedra polida amb traces d’ús, adscrita al període neolític. Procedeix de l’entorn de Sant Jaume de Vilamontà. MEV4292.